Dirka v Avstriji je minula zgodba, tam je Ducati vse opravil pravilno, a že v Brnu, le teden dni po italijanskem zmagoslavju, se lahko stvari spet vrnejo v stare tirnice. Pri Ducatiju, v Avstriji so končali skoraj šestletno zmagovalno sušo, so sicer zelo optimistični.

Tako Andrea Iannone kot Andrea Dovizioso verjameta, da lahko tudi v Brnu izkoristita trenutno slabost yamahe in honde, predvsem pri pospeševanju iz ovinkov in z višjo končno hitrostjo na dolgih ravninah. A vseeno oba dirkača še vedno zaupata lanskemu okvirju motocikla, čeravno je tudi ta za letošnjo sezono zelo dober. A večji del »krivde« za njihov vzpon Andrea Dovizioso pripisuje aerodinamiki: »Krilca na motociklu so veliko učinkovitejša, kot menijo mnogi, dirkač lahko res občuti, kdaj delujejo in kdaj ne. A verjemite, če ne bi prinesle nobene prednosti, potem proizvajalci ne bi vlagali toliko časa in denarja v delo v vetrovnikih. Še več, učinek krilc je vedno večji, dlje ko jih uporabljamo, bolj jih poznamo, in to je odločilno.« Pri tem pa je malce »pozabil« dodati, da so ravno v Avstriji pri Ducatiju ogromno testirali, in da so zato progo zelo dobro poznali.

Pri Yamahi je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo Jorge Lorenzo spet postavil na noge, sicer mu ni uspelo zmagati, a je dirko končal kot tretji, v Brnu pa si obeta še veliko več. Steza namreč tradicionalno dobro leži Yamahinim motociklom. »Vesel sem, da sem v Avstriji uspel priti na tretje mesto, več ni bilo mogoče. In verjemite, da nas vse veseli, da je med obema dirkama zdaj le teden dni, da lahko vse, kar smo spoznali v Avstriji, prenesemo takoj na dirko v Brnu. In ker nam je v preteklosti ta steza ležala, ne vidim razloga, da ne bi spet zmagovali,« pravi Jorge Lorenzo, ki je v Brnu zmagal dvakrat leta 2010 in 2015, še trikrat pa je zmagal v nižjih dirkalnih razredih.

Marc Marquez je bil v Avstriji s petim mestom kar zadovoljen, saj je bilo jasno, da je Honda, tudi zato, ker jih Ducati ni povabil na testiranja v Spielberg, v določenem zaostanku. »Če bi mi v Avstriji pred dirko ponudili peto mesto, bi ga vzel,« je povedal dirkač Honde, ki je na dirki nastopil z izpahnjeno ramo. »Poškodba je dodala svoje, čeprav je med samo vožnjo nisem čutil, boleti me je začelo po koncu dirke. Peto mesto ni tako slabo, posebej, ker sta prvi dve mesti šli Ducatiju, tako je Lorenzo uspel nadoknaditi pet točk, Rossi pa le dve. V Brnu bo zgodba verjetno že drugačna, vsekakor upam, da bomo odnesli iz Češke več točk, čeprav vem, da je Yamaha zelo nevarna. Njihova največja prednost je, da so med dirko zelo konstantni.«