Factor banka je za 12 milijonov evrov tožila nekdanjo upravo s predsednikom uprave Borisom Pesjakom na čelu zaradi domnevno spornega kratkoročnega posojila in nato še dveh aneksov k tej kreditni pogodbi zagrebški družbi Ekspert Divizor v letu 2009. Kredit naj ne bi bil ustrezno zavarovan, poleg tega pa naj ne bi bil nikoli poplačan.

V sredo se je sicer nadaljeval poravnalni narok, ki je tajen, tako da podrobnosti niso znane. Kot je pojasnil sodnik, »je bil nadzorni svet nesporno seznanjen z odločitvami uprave, v nespremenjeni sestavi pa je ostal vse do likvidacije Factor banke, ko je ta prešla pod Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB)«. Od posla do vložitve tožbe, je še dodal sodnik Gregor Collauti, je preteklo več kot tri leta, zato se mu zdi smiselno, da zadevo zaradi zastaranja zavrže. Sodba bo izšla pisno, zoper njo pa se bodo stranke lahko še pritožile.

Je primer res zastaral?

V DUTB, h kateri je bila pripojena Factor banka, nam včeraj niso odgovorili na vprašanje, ali se bodo zoper odločitev sodišča pritožili. Pričakovati pa je, da se bodo za pritožbo seveda odločili; odgovor na to vprašanje so nam iz DUTB obljubili za danes.

Ob tem velja sicer opozoriti na zastaralne roke, ki jih določa zakon za krepitev stabilnosti bank. Ta namreč določa naslednje: »Ne glede na določbe zakona, ki ureja kazniva dejanja, in zakona, ki ureja obligacijska razmerja, kazniva dejanja in odškodninska odgovornost članov organov vodenja bank in organov nadzora bank ter organov nadziranja bank, ki so deležne ukrepov po tem zakonu, ki nastanejo zaradi ali v povezavi z opravljanjem funkcije člana organa vodenja ali organa nadzora ter organa nadziranja bank ali namenski družbi, ki je deležna ukrepov po tem zakonu, zastarajo v zastaralnem roku, ki je štirikratnik splošnih zastaralnih rokov, kot jih določata zakon, ki ureja kazniva dejanja, ter zakon, ki ureja obligacijska razmerja.«