Aktualno dogajanje okrog Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) je občutljivo. Nekdanji predsednik Patrick Hickey je še vedno pod preiskavo v Braziliji, potem ko so mu med olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru zaradi škandala s prodajo olimpijskih vstopnic irskega podjetja THG odvzeli prostost. V olimpijski škandal je bila vpletena tudi Slovenija, saj so se na črnem trgu prodajale vstopnice za ogled nogometnega finala, ki naj bi bile namenjene Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS). Po zadnjih informacijah naj bi bilo v zaseženih vstopnicah, ki naj bi jih prodajali na črnem trgu, 32 nacionalnih olimpijskih komitejev. Štiriinsedemdesetletni Janez Kocijančič, po aretaciji Hickeyja vršilec dolžnosti predsednika Evropskih olimpijskih komitejev s polnimi pooblastili, je v zadnjih tednih polno zaposlen. Pravi, da bi raje nosil stara bremena kot novonaložena.

»Nočem soditi o primeru. Toda po našem mnenju je Hickey v Braziliji obravnavan izrazito nekorektno. V sodobnih pravnih sistemih obstaja domnevna nedolžnost, kar pomeni, da si nedolžen, dokler nisi obsojen na pravno zavezujoč način. Hickey pa je ves čas obravnavan, kot bi bil nečesa kriv, s čimer so kršene njegove človekove pravice. Poleg tega ga tamkajšnja policija in tožilstvo na tiskovnih konferencah obravnavata, kot bi bil irski kolega že obsojen, kar je v nasprotju s temeljnimi načeli pravnega postopka,« komentira aktualno olimpijsko zadevo Janez Kocijančič. Med včerajšnjim intervjujem mu je ves čas zvonil telefon. Med drugim ga je iz Brazilije klical Hickey, ki pa ni mogel vzpostaviti telefonske zveze. Nekdanji predsednik in vršilec dolžnosti EOC sta se slišala kasneje.

Da je vplivni 71-letni irski športnopolitični funkcionar sploh lahko poklical Kocijančiča, je moral najprej priti iz strogo varovanega zapora. V njem je preživel kar dvanajst dni, kar je povsem v nasprotju z evropsko opredelitvijo in trajanjem pripora, v katerem je lahko posameznik največ 48 ur. »To je največ, kar smo lahko za zdaj pomagali Hickeyju. Sedaj čaka v nemilosti brazilskih oblasti, da zoper njega vložijo obtožnico. Če se bo na njeni podlagi sodnik odločil, da sprejme obtožnico, bo postopek lahko trajal še leto ali dve,« pojasnjuje Kocijančič.

V zadnjih dneh so javnost vznemirili izsledki preiskave, ki je pokazala, da je Hickey v času olimpijskih iger izmenjal več kot 60 mobilnih in elektronskih sporočil s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasom Bachom. Na podlagi teh so brazilske oblasti želele zaslišati Nemca, ki pa si je premislil in ni pripotoval v Rio de Janeiro na otvoritveno slovesnost paraolimpijskih iger. Obvestilo MOK se je glasilo, da se je v Berlinu udeležil pogreba nekdanjega nemškega predsednika Walterja Scheela.

Kocijančič poudarja, da si v tem trenutku nikakor ne želi opravljati funkcije, ki jo ima. Pravi, da je vse noči na zvezi z Brazilijo ter da ima EOC kopico dela z aktualno problematiko, ki zadeva predvsem izbor organizatorja evropskih iger ter številnih vprašanj na temo februarskega festivala evropske mladine v Erzurumu v Turčiji. »Neprostovoljna funkcija zahteva ogromno časa. Lotil sem se je z vso resnostjo. Najraje bi videl, da bi brazilske oblasti v naslednjih dneh izpustile Hickeyja ter da bi irski kolega še ta mesec znova prevzel vse funkcije, ki jih ima v EOC, MOK in kot predsednik nacionalnega komiteja,« odgovarja Kocijančič. Hkrati pa se dolgoletni predsednik OKS zaveda, da bo lahko prvi mož EOC še dobro leto, najmanj do jeseni 2017, ko bo volilna skupščina. Po vseh zadnjih pripetljajih ta skoraj zanesljivo ne bo v Dublinu.