Glede na slog igre z veliko gibanja ste motor igre reprezentance. Kako se počutite pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo?

Ker so za menoj zelo kakovostne priprave, med katerimi nisem imel težav s poškodbami, je počutje odlično. Ni velikih sprememb. Imamo nekaj novih, mladih igralcev, ki pa so bili zraven že na tekmah s Švedsko in Turčijo, zato smo se že spoznali. Vzdušje v ekipi je dobro, na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah smo pokazali napredek, zato smo dobro pripravljeni za nov ciklus. Prepričan sem, da bomo uspešni kot ekipa, ki bo pridno zbirala točke.

V reprezentanci boste imeli eno glavnih vlog.

Ker bom čez dober mesec star 26 let, je skrajni čas, da prevzamem eno nosilnih vlog, s tem pa tudi odgovornost v igri, in postanem bolj glasen tudi na igrišču. Obenem bom pomagal mladim igralcem. Iz lastnih izkušenj dobro vem, kako se počutijo. Ko sem prišel kot novinec, mi ni bilo lahko. Vse igralce smo lepo sprejeli, dobro so se znašli, prinesli so tudi novo kakovost, zato upravičeno upamo na uspešne kvalifikacije.

Kako pomagate mladim igralcem?

Ni jim treba veliko pomagati. Skušamo jim olajšati prilagajanje na novo skupino ljudi tako, da se z njimi smejimo, šalimo in se pogovarjamo tudi o drugih stvareh, ne le o nogometu. Dati jim moraš občutek, da so dobrodošli, da potrebujemo njihovo kakovost. Imamo veliko kakovostnih mladih fantov. Najpomembneje je, da si dvignejo samozavest, ker je to osnova za dobre predstave na igrišču.

Pravite, da postajate glasni na igrišču, ali ste tudi v slačilnici?

Ne. Nisem tip človeka, ki bi bil glasen in bi veliko govoril. Rajši se z igro dokažem, da sem pomemben za ekipo.

To bo treba pokazati proti Litvi, kjer bo Slovenija v vlogi favorita, zato je cilj osvojitev treh točk.

To je edini cilj, čeprav je nov, mlad trener prinesel nekaj sprememb v igro Litve. Če želimo biti uspešni v kvalifikacijah, je to tekma, na kateri moramo nujno osvojiti tri točke. Zaradi umetne trave bo preizkušnja še bolj zahtevna, a v tem ne smemo iskati izgovorov.

Igrali boste la levi strani zvezne vrste. Ali ste se s selektorjem pogovorili, kaj pričakuje od vas?

Ne. Dobro vem, da mi zaupa in kaj pričakuje od mene, saj sva skupaj že zelo dolgo. Malo neodgovorno bi bilo, če ne bi vedel, kaj pričakuje od mene. Dobro se zavedam, da nisem več mlad igralec, ampak sem toliko star, da moram na svoja ramena prevzeti več odgovornosti. To zame ni breme, ker imam enako vlogo tudi v klubu. Ena mojih največjih želja je, da vsaj enkrat v karieri s Slovenijo nastopim na velikem turnirju, zato moramo od prve tekme naprej pridno nabirati točke.

Kakšne cilje imate s klubom Bayer Leverkusen?

Velike. Letos se želimo v ligi prvakov uvrstiti v izločilne boje na izpadanje, se skozi nemško prvenstvo znova uvrstiti v ligo prvakov za naslednjo sezono ter osvojiti nemški pokal. Najkrajša pot do osvojitve lovorike je prav skozi pokalno tekmovanje. Lepo bi bilo, če bi Leverkusen po dolgih letih suše spet dvignil pokalno lovoriko.