V Kranju so v zadnjem času naredili precej, da bi bilo mesto prijazno kolesarjem. Kolesarska pot iz mestnega jedra do Orehka in pokrita kolesarnica pri stavbi občine sta dve od takih naložb. Po zgledu drugih slovenskih mest pa si želijo tudi samopostrežne izposoje mestnih koles, kar bi lahko razbremenilo promet in pomagalo okolju.

Ponudnika sistema izposoje so iskali z javnim naročilom od junija in avgusta izbrali ponudnika, Multimedijsko produkcijo IBIS, d. o. o., iz Ljubljane. Po oceni Mestne občine Kranj je bila to sploh edina popolna ponudba, drugo je prispevalo podjetje Vizija Sport, d. o. o., iz Logatca, ki se sicer ukvarja tudi s proizvodnjo in prodajo koles. Navedli so tudi podizvajalca iz Velenja, a so pri pregledu ponudbe mestni uradniki v Kranju ugotovili, da njihova vloga tudi po dopolnitvi ni ustrezna, ker ne izpolnjuje pogoja tehnične usposobljenosti oziroma ustrezne reference za dobavo blaga. Zaradi tega je po temeljitem preverjanju dobila oznako »nedopustna«, je občina objavila na portalu javnih naročil. Razlog za zavrnitev je tudi v tem, da je kranjska občina na občini Velenje preverjala referenčni potrdili logaškega ponudnika, saj naj bi bili Velenjčani naročnik javnega naročila v njihovem okolju. V Velenju niso potrdili, da bi bila Vizija Sport nominirana za podizvajalca v omenjenem javnem naročilu, in od velenjske občine tudi niso prejeli nobenih sredstev za to javno naročilo. Tako je logaško podjetje dejansko ostalo brez reference, ki bi mu omogočala sodelovanje pri kranjskem projektu.

Kot so nam potrdili na kranjski občini, se je neizbrani ponudnik pritožil in bo v revizijskem postopku ugotovljeno, kdo ima prav. Izvedeti smo želeli tudi, kje bodo izposojevalnice koles v Kranju in koliko jih bo, a so nam z občine odgovorili, da do dokončanja vseh postopkov podatkov ne bodo posredovali javnosti. Glede na to, da na kranjski občini ocenjujejo, da bo revizijski postopek trajal okoli tri mesece, je letos praktično nemogoče uveljaviti sistem izposoje koles v Kranju. Treba je dodati, da sta se sicer ponudbi po ceni razlikovali le malenkostno.

Na Jesenicah v tretjem poskusu do izvajalca

Tudi na Jesenicah izbor izvajalca kolesarskega sistema ni potekal brez zapletov, a so bili ti po besedah vodje oddelka za gospodarstvo na občini Jesenice mag. Vere Djurić Drozdek drugačni od kranjskih. »Pred dvema letoma smo izvajalca kolesarskega sistema iskali znotraj čezmejnega projekta IDAGO z Italijo. Javno naročilo smo morali trikrat ponoviti, da smo lahko izbrali ponudnika, saj so v prvih dveh poskusih vsi, ki so se prijavili, ponudili previsoko ceno.« Tretjič so med tremi ponudniki izbrali prav Medijsko hišo IBIS (prijavila se je že na prvo ponovitev javnega naročila), saj je ta predlagala najnižjo ceno izvedbe, kar je bil glavni kriterij. Ob tem pa je omenjeni ponudnik zadostil tudi časovni izvedbi, drugemu kriteriju pri izbiri. »Vezani smo bili na čezmejno sofinanciranje in s tem na roke, ki jih nismo smeli zamuditi,« se spominja vodja gospodarskega oddelka. Jeseniški sistem izposoje koles sicer po ocenah Djurić-Drozdekove že drugo leto deluje dobro. Trenutno imajo med 50 in 60 rednih uporabnikov, precej pa je takšnih, ki pedale poganjajo zgolj nekaj ur ali en dan. Zato si na občini želijo, da bi izposojo koles še razširili.