Ljubitelji gora in obiskovalci planinskih koč imajo le še dober teden časa, da svoji priljubljeni gorski koči z oddanim glasom pomagajo do laskavega naziva Naj planinska koča 2016. Akcijo že tradicionalno pripravlja Planinska zveza Slovenije (PZS) v sodelovanju s portalom Siol.net, na katerem poteka tudi glasovanje, ki se bo končalo 12. septembra.

Rekorden odziv pri glasovanju

Za naziv se bori deset planinskih koč, ki so v prvem delu glasovanja (sodelovalo je 66 koč z vsemi certifikati) zbrale največ glasov. Med njimi so tri novinke, druge koče pa so se v finale uvrstile že lani. Organizatorje akcije pa je letošnji odziv presenetil, pravi predstavnica PZS za odnose z javnostmi Manca Čujež. V prvem delu glasovanja so našteli kar 23.600 glasov, kar je precej več kot lani, ko so jih 11.000. Prvi del glasovanja pa je pokazal tudi, da se priljubljenost koč zelo razlikuje. »Koče, ki so v finalnem izboru, so dobile kar 60 odstotkov vseh glasov,« ugotavljajo organizatorji akcije in opozarjajo, da se glasovi v zadnjem delu izbora znova seštevajo, torej so koče finalistke v sklepni del tekmovanja za prestižni naziv vstopile enakovredno.

Še nekaj dni se z aktualnim nazivom Naj planinska koča ponaša Planinski dom na Kumu. Oskrbnik Roman Ledinek priznava, da je ta zanj in za njegovo ekipo pomenil tudi odgovornost. »Čeprav smo šele dobro začeli, se trudimo, da bi bili še naprej vsaj tako dobri kot lani, če ne še boljši.« Laskavi naziv so so prislužili, ker so iz nič naredili veliko – tisto, kar so menili, da ljudje potrebujejo. »Zato smo uredili tudi otroški kotiček in previjalno mizo za dojenčke,« pravi in dodaja, da nadmorska višina ne bi smela biti ovira za uresničevanje idej. Tako bi tudi že zdaj bogat jedilnik, če bi lahko razširil majno kuhinjo, obogatil s ponudbo rib. »Obiskovalcem se zdi zelo pomembno, kaj je na jedilnem listu in na krožniku. Prav tako pa so zadovoljni, če se jim vsaj za nekaj trenutkov posvetimo in z njimi pokramljamo,« nam je zaupal Trboveljčan.

Od flancata do facebooka

Da je pomembno, kaj je na krožniku, se zaveda tudi oskrbnik Krekove koče na Ratitovcu Lojze Lotrič. Z ženo Anico že 20 let skrbita za dobro počutje gostov. Prepričan je, da planince tja privabljata lepa narava in razgled, pa tudi dobrote njihovih kuharic. Med specialitetami, ki jih ljubitelji Ratitovca obožujejo, je ratitovški flancat. Kot so povedali pri PZS, je ta za Ratitovec to, kar je za Trojane krof. A kljub vsemu za posamezno kočo glasujejo njeni ljubitelji in teh imajo na Ratitovcu precej, saj so se združili v Klub prijateljev Ratitovca. Tudi Tončkov dom na Lisci po mnenju oskrbnika Franca Krašovca goste privablja predvsem s kulinarično ponudbo, v kateri je recimo kar 20 različnih vrst palačink. »Očitno naši okusi ljudem ustrezajo,« je povedal organizatorjem akcije. Oskrbniki pa se za čim več glasov v akciji borijo tudi s sodobno tehnologijo. Kot pravijo na PZS, se je finale Cojzovi koči na Kokrškem sedlu lani izmuznil, letos je bila uvrstitev vanj prepričljiva. Za to je po besedah oskrbnika Tomaža Bolcarja zaslužna tudi promocija, ki jo je sprožil na družbenem omrežju facebook potem, ko je sredi julija izvedel, da koči dobro kaže za vstop v finale. Priznava pa tudi, da je oskrbniška ekipa, med katero spadajo 'stari planinci', dodala svoj kamenček v mozaik, za obiskovalce pa so prilagodili tudi kulinarično ponudbo.

Nasprotno se za promocijo niso kaj posebej trudili na Češki koči na Spodnjih Ravneh, saj spleta, kjer bi lahko spremljali rezultate akcije ali pozivali ljudi h glasovanju, nimajo. Kot pravi oskrbnica Karmen Karničar, je glavni adut njihove koče duša. »Vsaka deska škripa in vsaka zna povedati vsaj 70 zgodb, piha, dolgčas pa nam nikoli ni. Ali mi ustvarjamo zgodbe ali pa jih poslušamo,« je dejala.