Petr Pavlenski je verjetno ta hip najbolj razvpit ruski umetnik. Svetovno slavo je dosegel, ko si je v znamenje protesta proti aretaciji članic skupine Pussy Riot leta 2012 zašil usta. Še bolj slaven je postal, ko si je leto kasneje na Rdečem trgu tik pred Leninovim mavzolejem na pločnik pribil testise. V protest proti indiferentnosti v ruski družbi. Leto kasneje si je na strehi bolnišnice za duševne bolnike odrezal del ušesa – kako simbolično – v protest proti političnim zlorabam ruske psihiatrije. Lani si je prislužil kazen dobrih 7000 evrov, ko je zažgal vrata v stavbi sedeža ruske obveščevalne službe FSB, legendarne Lubjanke, znane še iz časov KGB kot »vrata v pekel«. Verjetno ni težko ugibati, proti komu je protestiral s tem umetniškim dejanjem, na sodišču pa je dejal, da želi, da njegovo dejanje preklasificirajo iz vandalizma v terorizem. Umetnik je bil pred dokončnim izrekom sodbe sedem mesecev v priporu, od koder so ga izpustili junija.

Za dejanje zažiga vrat obveščevalne službe so mu maja podelili nagrado Vaclava Havla za »kreativno disidentstvo«. Toda umetnik je tudi iz tega naredil škandal, ko je želel, da nagrado, vredno 42.000 dolarjev, nakažejo organizaciji, ki podpira skupino Primorski partizani, ta pa prisega, da se bo z vsemi sredstvi borila proti policijskemu nasilju in korupciji. Pet njenih članov so letos obsodili zaradi umorov policistov. Sklad, ki podeljuje nagrado, denarja ni hotel izplačati, umetnik pa je pred dobrima dvema tednoma skulpturo nagrade izročil podjetniku, ki podpira omenjeno skupino.

In vse to je bilo dovolj, da je Burger King iz Sankt Peterburga ob svoji šesti obletnici delovanja začel peči posebno omejeno serijo burgerjev pavlensky.

V seriji burgerjev so po poročanju časopisa Moscow Times tudi zašiti burger v čast protesta za Pussy Riot, pribite testise pa slavijo v burgerju z jajcem, ki je na hlebček pritrjen s plastičnim žebljem. Piarovci Burger Kinga so ob tem dejali, da le želijo »umetnost približati ljudstvu«. Res ni boljšega načina, da povprečen Rus spozna sodobno umetnost, kot je ta, da obeduje burger s pribitimi jajci.