Hiša odvajanja Amy Winehouse

Pet let po smrti pevke Amy Winehouse je sklad, ki ga je leta 2011 ustanovila njena družina, odprl hišo, namenjeno zdravljenju žensk, zasvojenih z alkoholom in mamili. Hiša v vzhodnem Londonu je namenjena mladim ženskam, starim od 18 do 30 let, ki po zdravljenju odvisnosti potrebujejo dodaten čas za rehabilitacijo. V hišo bodo naenkrat sprejeli le šestnajst varovank, da bi jim lahko zagotovili bolj individualno oskrbo.

Da bodo odprli hišo le za mlade ženske, so se odločili ne le zato, ker je bila pevka ob smrti stara 27 let, temveč tudi zato, ker so ugotovili, da v Veliki Britaniji ne posvečajo dovolj pozornosti zasvojenosti žensk, zaradi česar imajo te manj možnosti za ozdravljenje odvisnosti. Program rehabilitacije v hiši, posvečeni Amy, so vzpostavili s pomočjo ozdravljenih odvisnic, ki so razložile, kaj so med zdravljenjem najbolj pogrešale.

O hčerkini odvisnosti, ki je vodila do njene smrti, je spregovorila tudi Amyjina mama Janis Winehouse - Collins. V intervjuju za revijo People je dejala, da se je hčerka pred njenimi očmi spremenila v tujko in je le težko gledala, kako se iz zabavnega dekleta spreminja v odvisnico. Mama je sicer pred kratkim izdala tudi knjigo spominov Ljubiti Amy: zgodba matere. Winehouse-Collinsova boleha za multiplo sklerozo in se je za pisanje knjige odločila, ker želi ohraniti svoje spomine. Priznala je, da se je zaradi bolezni počutila popolnoma nemočno, ker hčerki ni mogla pomagati, saj je bila v svojem gibanju omejena, bili pa sta v rednih telefonskih stikih.

Nick Cave je spregovoril o svojem sinu

Pred letom dni se je ubil sin Nicka Cava. Petnajstletni mladenič je padel z 18 metrov visoke skalnate obale. Kasneje se je izkazalo, da je bil najstnik pod vplivom LSD. Tedaj je slavni pevec prosil medije, naj družino pustijo, da v miru žaluje. Sedaj pa je končno spregovoril o sinovi smrti.

Cave je dejal, da se je zaradi katastrofalne izgube močno spremenil, pravzaprav tako, da se ne more več prepoznati. V napovedniku za novi album Skeleton Tree je dejal, da se v ogledalu sicer še vedno prepozna, a je znotraj popolnoma druga oseba. Izjava Nicka Cava je del dokumentarca One More Time With Reason, ki bo v kinodvorane prišel septembra, tik za tem pa bo izšel še novi album, ki ga je Cave snemal že lani poleti, ravno v času sinove smrti, in to v studiu, ki je od mesta padca oddaljen le nekaj sto metrov. Družina Cave namreč živi v hiši nedaleč od tam. V dokumentarcu so vsaj po napovedniku sodeč objavljeni posnetki obale, kjer so našli sina, ki je kasneje umrl v bolnišnici.

Preiskava je pokazala, da je bil Arthur Cave, ko je padel s skalne obale pri Brightonu, omamljen tako z LSD kot marihuano ter da je bil popolnoma zmeden, celo tako, da ni več prepoznaval, kaj je resničnost. Pred smrtjo je prijatelju poslal sporočilo z vprašanjem, kje sploh je. Poleg Nicka Cava sta se v molk zavila tudi njegova žena Susie in Arthurjev brat dvojček Earl.

Hillary Clinton v bikiniju prekrita z burko

Na ulicah Melbourna se je pretekli teden zgodil škandal. Priznani avstralski ulični umetnik Lushsux je na eno od pročelij v mestu narisal stensko sliko, mural s Hillary Clinton v bikiniju. Ameriška predsedniška kandidatka je bila narisana precej prsata, kot kakšna zvezdnica Obalne straže, v kopalkah v barvah ameriške zastave.

Nekaterim meščanom se slika ni zdela zabavna in so mestni svet začeli bombardirati s pripombami, češ da morajo podobo odstraniti, ker je razgaljena slika političarke žaljiva. Mestni svet je uličnemu umetniku nazadnje zagrozil z denarno kaznijo, če slike ne bo odstranil, češ da z njo krši mestni odlok, ki zagovarja enakost spolov. Ko so se pojavile prve pritožbe, je umetnik sliki dodal še nekaj dolarskih bankovcev, ki si jih Clintonova tlači za kopalke.

Kasneje, ko je mestni svet hotel sliko prebarvati, pa je golo političarko oblekel v črno burko, tako da se vidijo le njene oči. Pod sliko je zapisal: »Če vas ta muslimanka žali, ste rasist, seksist in islamofob.« Na instagramu pa je še dodal, da na zidu zdaj ni več gola Clintonova, temveč lepa muslimanka, in res ni razloga, da bi se ob njej kdo počutil užaljen.

Lushsux je sicer znan po provokativnih poslikavah. Prav tako na pročelja Melbourna je narisal golega Donalda Trumpa pa tudi Melanio Trump, ki ji prsi prekriva Donald. V Sydneyju pa dve nadstropji veliko golo Kim Kardashian. Nad Melanio in Donaldom se ni še nihče pritožil, Kim pa je moral po nalogu mestnega sveta odstraniti.

Zvezdnice o svojih vaginah

Pretekli teden je bila skoraj novica tedna tabloidnih časopisov, da je Khloe Kardashian naročnicam na svojo aplikacijo za mobilne telefone poslala sporočilo o vagini. Natančneje nasvet o tem, kako si okrepiti vaginalne mišice. »Ni šala: vitamin E lahko okrepi vagino. Navlažite si jo z oljem z vitaminom E in se borite proti suhosti in draženju!« Najbolj noro pri tem je, da so uporabnice aplikacije na nasvet takoj odgovorile popolnoma resno, kot da je to nasvet zdravnika. Ena izmed njih je zapisala: »Če mi to svetuje Khloe Kardashian, bom to nedvomno storila.« Na srečo se je med komentarji oglasila zdravnica Jennifer Gunter, ki veliko svojega časa posveča prav temu, da opozarja na norosti internetnih zdravstvenih nasvetov zvezdnic. Zapisala je, da ne obstaja prav nobena študija, ki bi dokazovala, da olje z vitaminom E krepi vagino, da pa to olje lahko povzroči alergijsko reakcijo in da morebiti res ni najboljša ideja, da si ženske z njim mažejo svoje intimne dele.

Nasvet Khloe Kardashian pa še zdaleč ni edini trapast nasvet zvezdnic v zvezi z vaginalnim zdravjem. Igralka Gwyneth Paltrow je na svojem spletnem portalu goop, na katerem deli nasvete, kako uživati življenje, svojim bralkam priporočala vaginalno parno kopel. Ta naj bi jim dala več energije, uravnotežila hormone in očistila maternico. Parna kopel je sicer stoletja stara korejska praksa, zdaj pa je ponovno dobila zagon tako v tradicionalnih kot luksuznih salonih, čeprav ginekologi nad njo niso najbolj navdušeni.