Za uvod dve vroči novici iz Avstralije, zanimivi tudi za Slovenijo. Prva – tudi avstralski pridelovalci medu so podobno kot naši v želji po zaslužku nasedli padarskim zdravilom za čebele in si prislužili popolno prepoved prodaje okuženega medu. Druga – v sporu s trenerjem najbogatejšega avstralskega nogometnega kluba Melbourne Cityja Johnom Van't Schipom je kratko potegnil nekdanji kapetan slovenske reprezentance Robert Koren in si prislužil razrešnico z dovolj ugodno, 400.000 avstralskih dolarjev vredno odpravnino.

Na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu se je začelo razkrivati ozadje afere, ki jo je sprožil angleški BBC o podkupovanju teniških igralcev in dogovarjanju izidov dvobojev in bajeslovnih zaslužkih stavnic. Afero so na neki način sprožili organizatorji avstralskega grand slama kar sami, ko so med velike sponzorje z vložkom petih milijonov avstralskih dolarjev spustili stavnico Williama Hilla in s tem ogrozili pravilo, po katerem teniški igralci in igralke na svojih oblačilih ne smejo oglaševati hazardiranja. Velike športne stavnice po vsem svetu so seveda pobesnele, ko so v areni Rod Laver ugledale oglaševano ime enega od največjih konkurentov in zagnale afero, ki jo je umiril sam »starosta« sodobnega moškega tenisa Roger Federer z izjavo: »Naj povedo imena podkupljenih igralcev in imena podkupovalcev, potem bom verjel. Do takrat pa naj nihče ne posega v šport, ki verjetno najdosledneje deluje po pravilih džentelmenstva in ferpleja!«

Ni šlo brez maminega blagoslova

Z otoka prihaja tudi vroča zgodba naše Katarine Srebotnik, ki bo v igri mešanih parov nastopila skupaj z Jamiejem Murrayem, bratom drugega igralca sveta Andyja Murraya. S Katarino sta se že nekaj časa ogledovala in nagovarjala, da bi zaigrala v paru. Do uresničitve dogovora ni prišlo, dokler si ni Jamiejeva in Andyjeva mama Judy Murray lani na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku ogledala igro Katarine Srebotnik in dala zeleno luč za britansko-slovenski par.

Mama Judy se spozna na tenis, saj je tudi selektorica ženske reprezentance Velike Britanije, kot trenerka pa skrbi tudi za Angležinjo Heather Watson, ki jo je v prvem kolu letošnjega OP Avstralije izločila partnerica Katarine Srebotnik, Madžarka Timea Babos.

Naša Kata obžaluje, da v Melbournu ni njenega dolgoletnega partnerja v igri dvojic Nenada Zimonjića - Zikija. V simpatičnega Srba se je decembra lani na enem od avstrijskih ledenikov zaletel smučar in mu zlomil prst na desni roki. Srebotnikova je prvi dvoboj v ženskih parih s Timeo Babos začela odlično, rusko-češko navezo Vera Duševina in Katerina Siniakova sta odpravili s 6:2 in 7:5, in zmago posvetila svojemu nečaku Filipu, sinu svoje starejše sestre Urške, ki je prav ta dan praznoval šesti rojstni dan.

Klepačeva s hudimi bolečinami

V prvem kolu ženskih parov v Melbournu sta bili manj uspešni drugi dve Slovenki, Polona Hercog in Andreja Klepač. Prva po porazu niti ni bila zelo razočarana, že dan prej je v razkošni restavraciji blizu slovite igralnice Crown Plaza na slavnostni večerji s svojim trenerjem in partnerjem Željko Krajanom praznovala svoj petindvajseti rojstni dan, potem pa sta skupaj odpotovala domov na treninge pred serijo turnirjev v Južni Ameriki. Veliko bolj nesrečna je bila Andreja Klepač, ki je svojo postavo od zadnjega lanskega grand slam turnirja v ZDA lepo oklestila, dva dni pred prvim nastopom v Melbournu pa jo je tako močno stisnilo v hrbtenici, da se je komaj premikala. Zdravniki in fizioterapevti so ji poskušali pomagati z vsem svojim znanjem, a so bile bolečine hujše. Niti dodatne masaže in zdravniška obravnava na igrišču Slovenki niso pomagale, da s partnerico Španko Laro Arruabarreno ne bi gladko, 6:0 in 6:4, izgubili proti avstralski dvojici, sestrama Anastasii in Arini Rodionov.