Čeprav so dela pri obnovi krožne kaninske žičnice na Kanin končana, strokovnjaki francoske Pome, ki je dobavila dele za žičnico, še vedno opravljajo tehnični prevzem. Vse skupaj poteka počasneje, kot so načrtovali Bovčani. Tudi prvi odsek med postajama A in B, ki naj bi se po napovedih zavrtel do 20. avgusta, še vedno ni v javni uporabi.

»Računali smo, da bodo Francozi hitreje opravili svoje delo. Takoj za njimi pridemo na vrsto mi, da bomo odpravili morebitne pomanjkljivosti. Za zdaj so našli le malenkosti, ki jih bo mogoče takoj urediti. Za nami bodo prišli še strokovnjaki iz Zavoda za gradbeništvo. Zatem pa bomo lahko zaprosili za dovoljenje za uporabo. Upam, da bomo krožno kabinsko žičnico le zavrteli še to poletje,« pravi direktor Kaskaderja Peter Poljanec in dodaja, da imajo že pripravljeno tudi ekipo za obratovanje. Na javni razpis je prišla samo ponudba družbe Kaskader, ki ima vse potrebne certifikate za upravljanje žičnice.

Tako na občini kot tudi izvajalci obnove žičnice, družba Dr. Duhovnik, ne morejo napovedati natančnega začetka obratovanja, saj je vse v rokah strokovnjakov Pome in Zavoda za gradbeništvo. Dodaten moment je tudi vreme, kajti razmere v visokogorju se lahko kaj hitro spremenijo in na višino 2200 metrov lahko tudi zgodaj zapade sneg. Vsi pa so si edini, da je na prvem mestu varnost potnikov in temu je vse podrejeno.

Zagotovo bodo naprave obratovale v novi smučarski sezoni. Od nje si veliko obetajo tudi turistični delavci v zgornjem Posočju, ki se jim po obisku in nočitvah sodeč obeta rekordno poletje. »Za upravljalca za zimsko sezono bo razpisan nov javni poziv. Pred tem bodo morali bovški svetniki sprejeti tudi nov odlok o tem, da je krožna kabinska žičnica javno prevozno sredstvo. Enak odlok bodo morali sprejeti za vse druge naprave na Kaninu,« je povedal Milan Štulc, odgovoren za stike z javnostjo na bovški občini.

Delavce Kaskaderja čaka še postavitev trisedežnice Skripi, dokončanje štirisedežnice Prevala in ureditev dvosedežnice Veliki graben. V zimski sezoni bo odprt tudi del restavracije Prestreljenik, ki pa jo v bližnji prihodnosti čakata posodobitev in gradnja čistilne naprave. jal