Predstavniki francoske Pome, glavnega izvajalca del družbe Dr. Duhovnik, podizvajalca podjetja Kaskader in Zavoda za gradbeništvo Slovenije, ki izvaja strokovno-tehnične preglede žičniških naprav za pridobitev obratovalnega dovoljenja, so ocenili, da je treba postoriti še nekatere stvari. To je povzročilo zamudo pri izdajanju posameznih certifikatov in končnega dovoljenja.

»Na prvem mestu je varnost potnikov, zato tudi tako temeljito testiranje popolnoma prenovljenega žičniškega sistema. Prvo kontrolo opravi Poma, nato pa Zavod za gradbeništvo. Dela so v glavnem dobro opravljena, tako da ni veliko reklamacij glede na kompleksnost del,« je povedal Jože Duhovnik, direktor družbe Dr. Duhovnik. »Takoj ko bo vse pripravljeno, bomo zaprosili ministrstvo za infrastrukturo za izdajo dovoljenja za javno uporabo žičnice. Trenutno že poteka testiranje sistema med postajama B in C.«

Med postajama C in D delavci Kaskaderja preverjajo signalne naprave in montirajo vetromere. »Na zgornji postaji žičnice smo popravili tudi fasado restavracije Prestreljenik, ki jo bomo zasilno usposobili za obratovanje. V njej bodo obiskovalcem na voljo toaletni prostori, prav tako bo deloval gostinski del,« je dodal Peter Poljanec, ki s skupino 12 do 15 delavcev Kaskaderja opravlja zaključna dela. »Takoj po koncu del se bomo lotili dokončne ureditve štirisedežnice Prevala in postavitve trisedežnice Skripi. Nekateri naši zaposleni bodo medtem šli na zaslužen dopust,« je povedal Poljanec.

Vsa dovoljenja za obnovo hotela

V Bovcu so zadovoljni tudi zato, ker se je končno začela obnova hotela Kanin. Najprej bodo zamenjali streho, nato pa bo prišla na vrsto notranjost zelo uničenega hotela, ki naj bi spet postal ponos Bovca. Tako vsaj napovedujejo investitorji, družba Alpe Adria Hoteli iz Kopra, ki bodo za obnovo namenili 6 milijonov evrov. Pridobili so tudi soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki jim je manjkalo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Po besedah direktorja ljubljanskega hotela Cubo Sandija Kovačeviča, ki bedi nad obnovo, bo hotel namenjen družinam in preživljanju aktivnega prostega časa. V ta namen bodo prenovili tudi center dobrega počutja. Hotel bo imel štiri zvezdice in sto sob. Odprli naj bi ga poleti 2018.