Se bo prihodnji teden v Minsku ponovil zmagoviti Vojens, kjer so slovenski hokejisti pred tremi leti spisali športno pravljico in se uvrstili na premierne olimpijske igre? Selektor Nik Zupančič je prikimal našemu namigu, da je bila reprezentanca pred zadnjimi uspešnimi kvalifikacijami v bolj podrejenem položaju kot pred tokratnim izzivom.

V konkurenci Slovenije, Poljske, Danske in Belorusije bo le zmagovalec videl olimpijski Pjongčang 2018. Selektor meni, da bo najtrši oreh Danska s kopico igralcev iz severnoameriške lige NHL, Belorusija pa bo po Zupančičevem prepričanju pod velikim pritiskom zaradi domačega prizorišča, kar bi ji lahko povzročalo težave. »Dinamo Minsk bo ravno zaradi priprav reprezentance na olimpijske kvalifikacije kasneje začel tekmovati v ruski ligi KHL, kar veliko pove o beloruskih ambicijah. Poljska? Naš zadnji poraz na aprilskem prvenstvu skupine B je dovolj veliko opozorilo,« je analiziral selektor Zupančič, ki je zadovoljen z razporedom tekem.

Slovenija se je na olimpijske igre v Sočiju pred tremi leti uvrstila v času vrhunca sezone, ko so bili vsi igralci optimalno pripravljeni. Obdobje ob koncu poletja odpira številna vprašanja o formi hokejistov, zato bo šele ob odprtju turnirja v celoti znano, v kakšni pripravljenosti bodo reprezentance. Risi bodo v ponedeljek na Bledu proti Italiji opravili edini test pred odhodom v Belorusijo, saj je dodatna tekma s Slovaško padla v vodo. »Če bi odigrali dve tekmi, bi bil to najboljši scenarij, žal pa nam ostane le ena,« pravi Zupančič, ki se bo Minsku znašel pred največjim trenerskim izzivom v karieri. »Tovrstnih preizkusov si želi vsak trener. Če bi me bilo turnirja strah, trenerska služba ne bi bila zame. Vesel sem, da se lahko Slovenija znova uvrsti na olimpijske igre.«

Zupančič bo na klopi pogrešal pomočnika Eda Terglava, ki ga je hokejska zveza junija imenovala na položaj. Ob Zupančiču bosta tako le trener vratarjev Gaber Glavič in videoanalitik Aleš Burnik. »Resda bo klop malce okrnjena, a s Terglavom sva v navezi. Večkrat ga vprašam za nasvet,« je odgovoril Zupančič, ki ima pri sestavi igralskega kadra največ ugank na položaju vratarjev. Robert Kristan in Gašper Krošelj sta še vedno brez kluba, Luka Gračnar se lani ni naigral v Salzburgu. Komu bo v Minsku zaupal številko ena, se bo odločil naknadno, morda šele tik pred začetkom turnirja. Kapetansko oznako bo pričakovano nosil Jan Muršak, ki se bo reprezentanci priključil v prihodnjih dneh. Zupančič je namignil, da bosta prva zvezdnika Anže Kopitar in Muršak nastopila drug ob drugem le ob prednosti igralca več, ob izenačenih močeh na ledu pa ju namerava postaviti v ločene peterke, kar je učinkovalo na lanskem šampionatu v Ostravi. »Muršak je lani vso sezono igral na položaju centra, zato bi lahko dobili tri močne napadalne trojke,« je dodal selektor.

Na zadnjih olimpijskih kvalifikacijah zaradi obveznosti v NHL ni sodeloval Anže Kopitar, ki bo v Minsku največji slovenski adut. Novi kapetan Los Angelesa verjame v uspeh. »Vse je mogoče. Morali bomo dati vse od sebe. Čaka nas strnjen program tekem, a tovrstnega ritma sem vajen iz NHL. Ne bo enostavno, a menim, da bomo dobro pripravljeni,« je omenil Kopitar, ki je na včerajšnji predstavitvi moštva kar na blejski železniški postaji sproščeno odgovarjal na številna vprašanja iz novinarskih vrst.