Slovenska reprezentanca je turnir na Dunaju začela s porazom proti Avstriji, pri katerem je bil selektor Matjaž Kopitar nezadovoljen predvsem s pristopom svojih hokejistov, ki so večji del tekme prepustili pobudo tekmecem.

Danes so bili na vrsti Slovaki, na katere ima sicer slovenska izbrana vrsta zaradi prestižne zmage lepe spomine z olimpijskih iger v Sočiju, a je bila tokrat Slovaška v povsem spremenjeni in pomlajeni zasedbi, saj je na dunajski turnir poslala drugo reprezentančno ekipo (s prvo nastopa na domačem turnirju). Na koncu je po preobratu zmagala Slovenija, čeprav je zaostajala že za dva gola.

Danes je med trojico vratarjev, ki so na Dunaju, priložnost med vratnicama dobil Luka Gračnar, na klopi je bil Gašper Krošelj, Robert Kristan pa je bil prost.

Začetek je bil podoben kot proti Avstriji: Slovenci so si pripravili nekaj polpriložnosti, a niso bili nevarni, Slovaki pa so izkoriščali svoje, ko so nekajkrat stisnili Slovence pred njihov gol. Povedli so po hitri akciji s strani, drugi gol pa dosegli ob igralcu več. Slovenski "power-play" ni bil učinkovit, saj so imeli Kopitarjevi izbranci v prvem delu trikrat na ledu igralca več, vendar niso zadeli. Jan Urbas dvakrat in Klemen Pretnar po odbitku sta sicer bila blizu, toda slovaški vratar Denis Godla v prvem delu ni klonil.

Tudi začetek drugega dela ni nakazoval spremembe poteka tekme. Slovaki so brez večjih težav vzdrževali prednost, Slovencem pa akcij ni uspelo povezati v učinkovito celoto. Vse do polovice tekme, ko je stvari v svoje roke prevzel Rok Tičar in s hitrim samostojnim prodorom prvič premagal vratarja tekmecev. V nadaljevanju pa bi lahko za izenačenje poskrbela brata Rodman, toda Marcel pred golom je bil za las prekratek, da bi ujel podajo Davida izza vrat. V zadnjih minutah drugega dela je sicer Slovenija imela izrazito premoč, vendar se izid kljub nekaj nevarnim strelom ni spremenil.

Slovenija je zadnjo tretjino začela z novo neizkoriščeno prednostjo 5-4, nadaljevanje pa je bilo boljše. Spet po zaslugi strelca prvega gola Tičarja, ko je po prodoru v 46. minuti potegnil Slovake na levo in podal na drugo stran samemu Davidu Rodmanu, ki mu ni bilo težko zadeti za izenačenje.

Drugi zadetek je dvignil Slovence, ki so do konca tekme prevladovali na ledu. Pritisk je kmalu obrodil sadove, saj je bilo po lepi akciji, v polno je zadel Marcel Rodman, v 52. minuti na semaforju že 3:2 za popoln preobrat. In čeprav so Slovaki še enkrat resno zapretili, Gračnarja niso več premagali in Slovenija je prišla do prve zmage.

"Začetek je bil pod vtisom včerajšnje tekme... nihče si ni zaupal, nekaj priložnosti smo imeli že v prvi tretjini, pa nismo dali gola. Včasih je pač treba malo skrajšati klop, da nekateri igrajo več. A bolj kot na vse drugo sem ponosen na to, da po 0:2 zmagaš. Ti Slovaki niso slabi, mi pa smo lepo obrnili tekmo," je dvoboj ocenil selektor Kopitar.

Slovenija, ki je na prijateljskih tekmah v četrtek doživela prvi poraz v tej sezoni (jeseni in decembra je dobila skupno pet tekem), bo nastope na Dunaju končala v soboto, ko jo ob 14.30 čaka še tekma z Italijo.