Marsikdo si pravega kosila brez dobre juhe ne zna predstavljati. Za takšno juho pa seveda potrebujemo prave sestavine. Skrivnosti so seveda v podrobnostih in ena teh je prav gotovo luštrek. Kuhar, čigar juha nikoli ni dovolj krepkega okusa, stori največjo napako, če za dosego svojega okusnega cilja poseže po jušni kocki ali celo vegeti. Precej bolje od takšnih umetnih ojačevalnikov oziroma uničevalnikov okusa se odreže zel, ki raste na domala vsakem vrtu – luštrek. To je izjemno aromatična rastlina, ki po videzu precej spominja na zeleno. Kot začimba se uporablja luštrekove liste z aromo, ki v hrani nekatere spominja na meso. Dobrodošel je v vseh vrstah juh, od zelenjavnih do mesnih, nepogrešljiv pa je v krepki goveji ali piščančji juhi. Zanimivo je, da svežega luštreka v nasprotju s peteršiljem in zeleno pri nas ni mogoče kupiti v nobeni trgovini, bolj kot pri nas pa je razširjen v sosednji Avstriji. Luštrek na trgovskih policah najdemo zgolj v mešanicah sušene jušne zelenjave, na oddelkih s svežo zelenjavo pa na vprašanje po luštreku le skomigajo z rameni. Posadite luštrek na domačem vrtu, če ga še niste, in vaše juhe ne bodo nikoli več takšne, kot so bile.