Višje sodišče v Ljubljani je novembra lani presodilo, da je bila razrešitev Matjaža Rakovca z vrha Zavarovalnice Triglav maja 2013 nezakonita. Razrešitev so zahtevali nadzorniki pod vodstvom Mihaela Permana, očitali pa so mu neodzivnost v odnosu do nadzornega sveta. Rakovec je od Zavarovalnice Triglav zahteval odškodnino v višini 516.000 evrov in vrnitev na položaj predsednika uprave z vsemi pravicami, ki izhajajo iz pogodbe o zaposlitvi. Zavarovalnica Triglav je po njegovih trditvah v času njegovega vodenja dobro poslovala, za odločitev o njegovi razrešitvi pa bi morali odškodninsko odgovarjati prav nadzorniki.

Nekdanji šef Triglava se ukvarja s slabimi posojili

Da je bil razrešen nezakonito, je zdaj odločilo tudi delovno sodišče, vendar je Zavarovalnica Triglav že napovedala pritožbo. Matjaž Rakovec, ki se zdaj prek svojega svetovalnega podjetja ukvarja z razvojem aplikacij za slaba posojila, meni, da bi se drugostopenjsko sodišče o njegovi razrešitvi predvidoma odločilo do konca leta. »Glede na to, da se je moj mandat končal sredi oktobra 2014, bo morala zavarovalnica v primeru, da bo tako odločilo tudi sodišče, zagotoviti tudi ustrezno delovno mesto,« je dejal Rakovec.

V zadnjem času smo bili priča nekaterim primerom, ko so bili menedžerji razrešeni s položajev in so odločitev nadzornikov o zakonitosti odpovedi delovnih razmerjih izpodbijali na sodiščih. Gre za razrešitve Mateje Duhovnik z vrha Darsa ter Gregorja Veselka in Gašparja Gašparja Mišiča z vrha Luke Koper. Slednji je celo izjavil, da se je v zameno za položaj predsednika uprave Luke Koper pripravljen odpovedati odškodnini.