V Moskvi in Sankt Peterburgu bodo danes dvignili zastor nad 80. svetovnim hokejskim prvenstvom elitnega razreda. Naslov prvaka brani kanadska reprezentanca, ki je v lanskem finalu v Pragi s 6:1 ugnala tokratno gostiteljico šampionata Rusijo.

Kanada je bila na zadnjem prvenstvu najvišjega razreda superiorna, saj je zlato kolajno osvojila brez poraza. V povprečju je vsaki reprezentanci na turnirju zabila sedem golov in osvojila 25. naslov svetovnega prvaka. Na tokratnem prvenstvu v Rusiji se ne bo predstavila s tako zvenečo zasedbo kot nazadnje na Češkem, kjer je padel rekord po obiskanosti dvoran na prizoriščih v Pragi in Ostravi, saj si je tekme skupaj ogledalo kar 741.690 obiskovalcev. Rusija bo za svetovno prvenstvo odštela več kot 20 milijonov evrov, a češkega mejnika po številu gledalcev ne bo presegla, saj imata dvorani Ice Palace in Jubilejnij skupno zmogljivost komaj 18.100 sedežev.

Krog osrednjih favoritov za končno zmagoslavje v zadnjih letih ostaja nespremenjen. Ob Kanadi in Rusiji največ možnosti pripisujejo skandinavskima deželama Finski in Švedski. V drugi razred hokeja bosta najverjetneje izpadli zadnji reprezentanci iz vsake skupine, med največje avtsajderje prvenstva pa štejejo Kazahstan in Madžarsko. Turnir bo zaradi lanskega izpada v skupino B tokrat minil brez Slovenije, ki si je pretekli teden v Katovicah zagotovila vizum za prihodnje največje hokejsko tekmovanje, ki bo čez leto dni v Parizu in Kölnu.

Ob robu tekmovanja v Rusiji bodo izvedli tudi volilni kongres Mednarodne hokejske zveze (IIHF). Predsednik organizacije bo ostal dolgoletni prvi človek IIHF Rene Fasel, Hokejska zveza Slovenije (HZS) pa za člana sveta IIHF predlaga svojega predsednika Matjaža Rakovca. Med dvajsetimi kandidati jih bodo v »hokejsko vlado« izvolili trinajst.

Skupina 1 (Moskva): Rusija, Švedska, Češka, Švica, Latvija, Norveška, Danska, Kazahstan, skupina 2 (Sankt Peterburg): Kanada, Finska, ZDA, Slovaška, Belorusija, Francija, Nemčija, Madžarska.