Predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec je izgubil tekmo za visok položaj v svetu Mednarodne hokejske zveze (IIHF). Na volilnem kongresu v Moskvi je zbral 15 glasov, za uspeh pa bi jih potreboval vsaj 44.

Rakovčev poraz na velikem odru ni presenetljiv, saj smo že večkrat pisali, da v vrhu IIHF nima vpliva, kar je izid glasovanja le še potrdil. Slabše od Rakovca sta se odrezala zgolj Vidar Gardarsson iz Islandije in Joaquin de la Garma iz Mehike, ki sta zbrala po dvanajst glasov. Po naših informacijah je Rakovec na tajnem glasovanju večinoma zbral le glasove azijskih predstavnikov, medtem ko se mu ni posrečilo lobiranje v državah južne Evrope, na katere je najbolj računal. Slovenijo je v »hokejski vladi« pred leti zastopal Rakovčev predhodnik na položaju prvega moža domačega hokeja Ernest Aljančič, ki so mu delegati zaupali dva mandata. Omenimo še, da so na moskovskem kongresu potrdili nov predsedniški mandat švicarskemu funkcionarju Reneju Faselu, ki je na čelu IIHF vse od leta 1994.

Na domačem klubskem prizorišču pa po torkovi skupščini EBEL v Salzburgu in uradni potrditvi, da Jesenice niti v prihodnji sezoni ne bodo nastopale v najvišjem regijskem tekmovanju, še vedno ni znano, kakšna bo usoda gorenjskega kolektiva. Železarji se bodo najverjetneje priključili novoustanovljeni alpski ligi, v kateri bodo sodelovali avstrijski, italijanski in hrvaški predstavniki. Zmagovalec tekmovanja se v prvi sezoni še ne bo uvrstil v EBEL, ni pa dvoma, da bodo imeli klubi v alpski ligi višje stroške kot v dosedanjem drugoligaškem prvenstvu INL, ki je bil marketinško nezanimiv produkt. Predsednik jeseniškega kluba Anže Pogačar ima še vedno premalo informacij o konceptu alpske lige, zato bo z odločitvijo počakal, včeraj pa nam je potrdil, da alternativnih možnosti pravzaprav nima. Od slovenskih klubov se za alpsko ligo zanima vsaj še zaloška Slavija, medtem ko je v Celju preveč neznank po odstopu uprave s predsednikom kluba Sandijem Sendelbahom na čelu.

Na kako zahtevni poti je jeseniški klub, so nedavno ugotovili tudi na seji upravnega odbora kluba. Ker Jesenice v minuli zimi niso izpolnile niti enega zastavljenega cilja, je klub ostal brez finančnih bonusov in sponzorskih nagrad. Prvi funkcionar kluba Anže Pogačar je hokejistom poslal pismo, v katerem je napovedal »kazni za popoln neuspeh«. Igralcem je med drugim sporočil, da jim klub ne bo povrnil potnih stroškov za mesec april, kot plačilo za opravljeno delo pa šteje opremo in palice, ki so jih hokejisti odnesli po zadnji tekmi sezone. Pogačar je igralcem očital pomanjkanje zavzetosti in motivacije na treningih in tekmah, zadovoljivih predstav pa je bilo v vsej sezoni po njegovem mnenju manj kot dvajset, kar je ocenil kot nesprejemljivo. »Ko bo znano, ali se bo zgodba Jesenic nadaljevala in na kakšen način, bomo igralce, s katerimi bomo želeli nadaljevati sodelovanje, obvestili,« je v pismu, ki ga v celoti objavljamo na Dnevnikovi spletni strani, še zapisal Pogačar.