Fenomen Simone Biles traja vse od olimpijskih iger v Londonu dalje in nič ne kaže, da bo njena prevlada kmalu končana. V Londonu še ni smela nastopati, ker je bila Američanka leta 2012 še premlada, zdaj 19-letna Bilesova pa v zadnjih treh letih iz tekme v tekmo dokazuje, da je v gimnastiki razred zase.

Na letošnjih olimpijskih igrah so strokovnjaki pričakovali, da bo osvojila vseh pet zlatih medalj, ki so na voljo v gimnastiki. Kazalo ji je odlično, a jo je napaka in skorajšnji padec na drogu stal zmage in morala se je zadovoljiti z bronom. Zlato si je s prvinami, ki jih ne obvlada nobena druga tekmica, priborila na parterju, preskoku, posamičnem mnogoboju in ekipnem mnogoboju.

Skok »The Biles« recept za uspeh

S petimi medaljami je Bilesova nedvomno eno prvih imen letošnjih iger v Riu, pri 19. letih pa je za ameriško gimnastičarko meja le nebo. A dominance ni dosegla le z boljšo izvedbo prvin, ki jih obvladajo tudi konkurentke. Razvila je svoj skok, ki je dobil preprosto ime »The Biles«.

Gre za dvojni premet nazaj v iztegnjenem položaju, ob tem pa drugemu premetu doda še stransko rotacijo, tako da prvino zaključi s »slepim« pristankom, saj v takem položaju sploh ne vidi tal pod seboj. Že dvojni iztegnjeni premet nazaj je zelo težka gimnastična prvina, ker je ohranjanje energije in težišča na sredini pri iztegnjenem telesu zelo zahtevna naloga, Bilesova pa ga je še začinila s stransko rotacijo.

Američanka premika meje na parterju in orodjih, zato ni čudno, da tekmice premaguje z ogromno prednostjo. S takšno lahkoto je zlate medalje nazadnje osvajala Nadia Comaneci, ki je Bilesovi namenila velike pohvale. »Po starem sistemu je bila njena vaja na parterju za čisto desetko. Ne pozabimo, konkurenca je res ostra, nato pa pride ona in vse tekmice premaga za dve točki ali več. Čas bo pokazal, ali je prava prvakinja, saj so le prvaki zmožni ostati na vrhu.«

Simone Biles ima pri le 147 centimetrih, kolikor meri v višino, idealno postavo za gimnastičarko. Njeni dosežki so res zavidanja vredni, že pred Riom je postala prva Afroameričanka, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje (2013) v mnogoboju, nato pa je dosežek ponovila še v letih 2014 in 2015. Skupno ima še pred dopolnjenim 20. rojstnim dnem v svoji zbirki že deset medalj s svetovnih prvenstev in pet medalj na olimpijskih igrah. Impresivno.