S figami, ki jih pri nas uspeva okoli 20 vrst in ki prvič zorijo v juliju, lahko namreč pripravimo ne le sladice, ampak tudi povsem resne jedi. Fige, sadeži, po katerih je baje slovel celo naš največji pesnik, ki naj bi jih posušene delil otrokom, so vsekakor zagonetna rastlina; poleg tega, da se sadež in drevo imenujeta enako, torej pri nas figa ali smokva, to plemenito sredozemsko drevo obrodi dvakrat na leto. Prvič julija, drugič pa septembra. In kako vemo, kdaj je figa ravno prav zrela? Zrela je mehka, rahlo ovenelega videza in značilne barve. Če se na njenem dnu, pri muhi, naredi medena kapljica, je to znak dobre zrelosti in kakovosti. Če pa pri peclju izteka belkast mleček, sadež zagotovo še ni dovolj zrel. Pri nas med drugimi uspevajo istrske belice in izjemno aromatične črnice, miljske fige, laškice, pinčice, cikuline, rjavke, madone, črne petrovke, bele petrovke, zelenke, mataloni, bomboni in sivke, več vrst pa zori tudi na Goriškem. Zato je fige precej nespametno kupovati v veleblagovnicah, kjer na žalost ponujajo pretežno italijanske, ki že zaradi tehnologije skladiščenja in dolgotrajnega prevoza do trgovine izgubijo veliko večino svojega okusa. Kdor še ni pokusil sveže domače fige, se niti ne zaveda aromatičnosti tega imenitnega sadeža, ki ga lahko uporabimo tako za sladice kot tudi za povsem samostojne, tako imenovane slane oziroma glavne jedi, kot so mesno-zelenjavne rižote, testenine, solate in podobno. Poskusite pripraviti denimo piščančjo-zelenjavno rižoto s sredozemskimi začimbami in vanjo dodajte na koščke narezano figo ali tri. Imenitno bo, če imate pri roki kaj sveže sivke – nekaj lističev je nasekljajte naravnost v lonec skoraj kuhane jedi in okusi se bodo imenitno povezali! Si predstavljate fige, narezane na debele rezine, pretaknjene s tenkimi rezinami česna, popečene na žaru in začinjene z nekaj zrnci solnega cveta? Izvrstna in enostavna poletna topla predjed! Hladno predjed pripravimo iz narezanih fig in mocarele, rukole in bazilike ter slanega preliva iz oljčnega olja in limonovega soka. Ljubitelji solat bi lahko poskusili z nekoliko po sredozemsko predelano sicer provansalsko specialiteto po današnjem receptu. V Italiji fige skupaj s sirom in paradižnikom ter rukolo in včasih tudi pršutom pogosto najdejo pot celo na pico. Krasno sladico pa pripravimo tako, da fige razpolovimo in prerezane ploskve začinimo s cimetom, mletimi mandlji in sladkorjem ter jih rahlo popečemo na žaru, ponudimo pa jih z ohlajeno kremo iz gladko razmešanega maskarponeja (nadomestimo ga lahko s štirimi deli pretlačene skute in delom kisle smetane), sladkorja v prahu in sladkega mandljevega likerja amareto. Kakor koli jih boste že pripravili, naj vam bo poletje z njimi še posebej sladko!

Rezanci s figami, baziliko in parmezanom

Potrebujemo: 400 g ozkih ali širokih rezancev, 10 zrelih fig, za pest orehovih jedrc, 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 50 g parmezana, morsko sol, za pest svežih listov bazilike.

Priprava: V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Fige očistimo in razrežemo na četrtine ali manjše koščke. Orehova jedrca grobo sesekljamo. Krop posolimo in vanj stresemo rezance, ki jih skuhamo na zob. Parmezan nastrgamo na lističe. Lističe bazilike natrgamo na večje koščke tik pred koncem kuhanja testenin. Kuhane testenine odcedimo in vsujemo v segreto skledo. Dodamo vse preostale sestavine, na hitro premešamo in ponudimo.

Fige s sirom v solati

Potrebujemo: 4 zrele fige, 250 g zrelega paradižnika, tri paprike različnih barv, dve manjši (mladi) čebuli ali 12 šalotk, 100 g zelene solate, 12 razkoščičenih črnih oliv, 100 g mehkega mladega sira (feta…), 1 dl belega vina, 1 žlico vinskega ali jabolčnega kisa. Za solatni preliv še 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, morsko sol, sveže zmlet črni poper ali zdrobljen čili po okusu.

Priprava: V kozici pristavimo belo vino, žlico kisa, na četrtine narezano čebulo (če imamo šalotke, pustimo cele) in ščep soli. Zavremo in počasi kuhamo deset minut. Solato očistimo, operemo in dobro odcedimo. Paprike očistimo in zrežemo na drobne kocke. Fige obrišemo, potem pa vsako razkosamo na šest delov. Paradižnik operemo in narežemo na manjše koščke. Sir narežemo na enako velike koščke. Kuhano čebulo odcedimo in ohladimo. Za solatni preliv v skodelici zmešamo kis in sol, da se sol raztopi. Dodamo poper ali čili, potem pa med žvrkljanjem postopoma prilijemo olje. Vse sestavine stresemo v skledo, prelijemo s solatnim prelivom in nežno premešamo. Ponudimo v skledi s kakšnim dobrim domačim kruhom.