Navajeni smo že, da lahko v Cankarjevem domu poslušamo in si ogledujemo največje svetovne umetnike s področij glasbe, plesa, gledališča in drugih kulturno-umetniških smeri, jeseni pa ga bodo zasedli tudi največji umetniki pridelovanja vin na svetu. 17. oktobra bo največji slovenski kulturni center gostil prireditev Top vino, na kateri se bodo slovenski javnosti predstavili najboljši vinarji in najboljše vinske kleti na svetu. Poudarek bo na bordojskih chateaujih in spremljevalni ekipi najboljših vin iz Toskane, Španije, Portugalske, Avstrije, Kalifornije in z Nove Zelandije, navzočih pa bo tudi najboljših 30 slovenskih vinarjev.

Najslavnejše mešanice vin

Bordojski chateauji, ki slovijo kot najslavnejše mešanice vin couveeji in za katere se uporabljajo predvsem mešanice cabernet sauvignona, merlota, malbeca, petit verdota, carmenerea in cabernet franca v različnih kombinacijah in odstotkih, med vini pomenijo to, kar v kulinaričnem svetu predstavljajo restavracije, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami.

Slovenski javnosti se bodo ta eminentna francoska vina v večjem številu, na prireditvi jih je napovedanih 11, predstavila prvič. Pravzaprav jih bo predstavil Gašper Čarman, najboljši slovenski sommelier in lastnik trgovine in lokala E-vino, ki se kot edini Slovenec pripravlja in šola za pridobitev naziva Master of Wine, najbolj čislanega naslova na področju poznavanja vin in umetnosti negovanja ter poznavanja vinske kulture. Za zdaj se s tem nazivom ne ponaša še nihče iz Slovenije pa tudi iz Italije ne, ki slovi kot ena najboljših svetovnih in cenjenih proizvajalk vina. Da gre res za eminenten naziv, pove podatek, da je vse od leta 1953, ko so ga začeli podeljevati, ta izpit opravilo le 391 poznavalcev vin. Trenutno živečih svetovnih vinskih mojstrov je le 341, prihajajo pa iz 25 držav. Prav poznanstvo s »šolskimi kolegi«, ki si prizadevajo dobiti ta cenjen in prestižen naziv, med katerimi je tudi nekaj najboljših svetovnih vinarjev, večletni stiki z njimi, predvsem pa sodelovanje s priznanimi vinskimi kletmi, katerih distributer je Gašper Čarman, so pripomogli k temu, da bodo v Cankarjev dom skupaj s svojimi vini prišli najboljši svetovni vinarji s treh celin.

Pokušnja najboljših vin, ki jih ponuja svet

Gašper Čarman pravi, da je ideja zorela dalj časa in da mu je v letih nekaj najboljših svetovnih vinarjev in kleti, ki v svetovnih vinskih vodnikih in publikacijah, kot so Wine Advocate Roberta Parkerja, Winesearcher in Wine Spectator, dosegajo najvišje možne ocene, uspelo prepričati, da svoje najboljše stvaritve pripeljejo tudi v Ljubljano. Med povabljenimi bodo tudi predstavniki najboljših kleti iz Toskane, ki podobno kot bordojski vinarji slovijo po svojih znamenitih mešanicah chiantijih, ter najboljši vinarji iz novih vinskih »svetov« Nove Zelandije, Kalifornije, Španije, Portugalske in Avstrije. Najboljša trideseterica slovenskih kleti bo predstavila vina, ki šele prihajajo na trge, in vina iz serij posebnih polnitev.

»Glavno vodilo prireditve je, da se bo v Sloveniji na enem samem mestu lahko pokusilo najboljša vina, ki jih ponuja svet, kar se v Sloveniji še ni zgodilo. Gre za vina, ki jih ne piješ vsak dan, še pomembneje pa je to, da bo lahko vsak obiskovalec z izbranim razstavljalcem vin tudi osebno govoril in ga kaj vprašal. Vsak si bo lahko razširil obzorja in pokusil kakšno vino, ki ga še nikoli ni, poleg tega pa bodo na prireditvi predstavljeni najboljši konjaki ter druge gurmanske specialitete iz posameznih držav,« je povedal idejni vodja prireditve Top vino, ki bo jeseni. Da bo prireditev v Cankarjevem domu – prvič se bo v nedrje kulturnih soban naselila najbolj cenjena svetovna vinska kulturna bratovščina – tudi ni naključje. Kot je povedal Gašper Čarman, je »Cankarjev dom najpomembnejši slovenski hram kulture in zagotavlja nivo, ki ga naša prireditev potrebuje, tako po pomenu, ki ga ima ta prostor, kot po logističnih pogojih, ki so nujni za ustrezno izpeljavo tovrstnega festivala«.