Svetovno povpraševanje po zlatu se približuje zgodovinskim ravnem in raste tudi v drugem četrtletju letos. Vlagatelji so od aprila do junija kupili 1050 ton zlata, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Temeljni razlog za povečevanje povpraševanja je iskanje zavetja pred nestabilnimi gospodarskimi in družbenimi razmerami, ocenjujejo analitiki.

Kaj je temeljni razlog za vnovično rast povpraševanja po zlatu? Povpraševanje vlagateljev po njem se namreč približuje zgodovinsko visoki ravni, kažejo podatki federacije največjih pridelovalcev zlata na svetu. Povpraševanje med letošnjim aprilom in junijem je bilo glede na enako obdobje lani višje za 15 odstotkov, v prvi polovici leta je doseglo 2335 ton. Številke se torej približujejo letu 2013, ko je bilo v prvih šestih mesecih leta prodanih rekordnih 2371 ton.

Cene gredo lahko še v nebo

»Ocenjujemo, da bi se lahko cene povzpele vsaj do 1400 dolarjev za unčo, v primeru večjega pretresa pa lahko to žlahtno kovino ponese v višave,« ocenjuje Miha Mihalj, upravljalec v družbi Alta Skladi. Pri obetih za zlato prihodnost pa po njegovih besedah ključno vprašanje ostaja, kdaj bo ameriška centralna banka (FED) dvignila obrestno mero. Glede na zadnje makroekonomske podatke v ZDA, predvsem na področju trga dela, se zdi vse bolj verjetno, da se bo ključna obrestna mera dvignila že letos, vendar bližajoče ameriške volitve na drugi strani odpirajo možnost, da bo FED deloval bolj zadržano, napovedujejo.

Kot osrednje razloge za rast cene zlata Mihalj poudarja nizke obrestne mere bank in večje prilive v tako imenovane sklade ETF, ki vlagajo v fizično zlato. »Negotovost na trgih od začetka leta, strah pred morebitnim nadaljnjim razvrednotenjem kitajskega juana, skrb zaradi ohlajevanja svetovne gospodarske rasti in brexit so bili glavni krivci za rast cene zlata,« še dodajajo pri Alta Skladih.

Tudi Slovenci povečujejo nakupe

Ker se cene plemenite kovine na svetovnem trgu bližajo balonu iz leta 2013, smo rast povpraševanja po naložbenem zlatu preverili tudi doma. Se mali vlagatelji vračajo k nakupom naložbenega zlata, ki je bilo izredno zanimivo v času krize? V Zlatarni Celje ocenjujejo, da je nakupov v letošnjem letu več, vendar pa podoben trend opažajo ob vsakokratnem dvigu cen zlata. Povpraševanje po njihovih besedah še ne dosega buma, ki so ga zaznali leta 2013. Pričakujejo pa, da se bo rast cen zlata nadaljevala, kar utegne sprožiti vnovičen rekorden naval kupcev in ponovitev scenarija izpred treh let.

»Posamezniki se za vlaganje v zlato navadno odločijo, ker gre za stabilno in varno dolgotrajno naložbo,« odločitev kupcev pojasnjujejo v Zlatarni Celje. Menijo tudi, da je v času nepredvidljivih razmer na trgu negotovost ključen razlog za izgubo zaupanja v delnice in obveznice ter hkratno rast povpraševanja po zlatu pri njihovih kupcih.