Še pred slabima dvema tednoma je kazalo, da bo imela Slovenija tudi v prihodnji sezoni lige ABA tri predstavnike, danes pa je situacija precej drugačna. Izstop Heliosa iz jadranskega tekmovanja je bil v določeni meri pričakovan, saj je bilo jasno, da Domžalčani bojev na štirih frontah nikakor ne bodo zmogli. Mestu v Fibini ligi prvakov se niso želeli odreči, ob državnem prvenstvu in pokalu Alpe Adria pa so se odločili, da prekrižajo ligo ABA. Veliko bolj presenetljiva je odločitev Olimpije. Zakaj presenetljiva? Ljubljančani so si po koncu lanske sezone, v kateri si sodelovanja v jadranski druščini niso priigrali z rezultati, na vso moč prizadevali, da bi liga ostala pri 14 članih in bi se s tem znova našlo mesto tudi za njih. Predsednik v odhodu Jani Möderndorfer je tako na vodstvo lige naslovil prošnjo, ki ji je bilo na koncu 14. julija na skupščini v Budvi celo ugodeno. Ob tem je bilo od začetka jasno, da bodo zmaji za posebno povabilo zagotovo morali odšteti 150.000 evrov, a so iz kluba sporočili, da trenutna situacija ne dovoljuje izpolnitve finančnih zahtev. Razumi, kdor lahko. Vabilo v ligo ABA je tako zdaj prejel Zlatorog, saj ima Slovenija v tekmovanju zagotovljeni dve mesti. Laščani se zavedajo, da bi morali za igranje v ligi ABA povečati finančna sredstva za sestavo ekipe. Ali so tega sposobni ali ne, bodo vodstvu tekmovanja javili do petka.

Prihodnost Olimpije temačna

Situacija v zmajevem gnezdu je v tem trenutku precej kritična, prihodnost kluba pa precej temačna. Klub je od 7. julija v postopku poenostavljene prisilne poravnave in ima zdaj že manj kot štiri mesece časa, da se z upniki dogovori o podrobnostih. Konec marca 2016 je višina terjatev do Olimpije znašala 2,035.038,70 evra, klub pa upnikom ponuja poplačilo v višini 20 odstotkov vrednosti terjatev brez obresti najpozneje v dveh letih po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi. Od izdaje sklepa Okrožnega sodišča v Ljubljani vodstvo kluba na tem področju ni storilo še prav ničesar, čas pa se izteka. Poenostavljena prisilna poravnava je sicer sprejeta, če za njeno sprejetje glasujejo upniki, katerih skupni znesek terjatev predstavlja vsaj 60 odstotkov vseh terjatev oziroma če za njeno sprejetje glasuje več kot polovica vseh upnikov, ki jih je v Olimpijinem primeru 213.

Povsem negotova je tudi situacija okoli trenerskega štaba in igralcev. Sponzorske pogodbe kljub pogajanjem še niso podpisane, zato klub trenutno nima na voljo niti evra in le krči stroške. V ponedeljek je tako klub zapustil Miha Lapornik in odšel v Bilbao, prekinjene pa so bile tudi pogodbe vsem trenerjem v mladinskih selekcijah z Aleksandrom Sekuličem na čelu. »Dokler sponzorske pogodbe niso podpisane, ne bom podpisoval z nikomer. Prevečkrat se je delalo na takšen način, posledice pa so vidne. Sponzorji se bodo morali izjasniti, kaj hočejo, in nato bomo to naredili. Pogovorov je bilo veliko, a stvari na našem trgu trajajo. Sredi avgusta bomo začeli priprave s komer koli pač že,« je na to temo povedal direktor kluba Matevž Zupančič.

Nad ligo ABA vseeno še niso povsem obupali

Povrh vsega pri Olimpiji povsem gotovo ne vedo niti, v katerih tekmovanjih bodo v prihodnji sezoni sploh nastopali. Sodelovanje v evropskem pokalu ni povezano z ligo ABA, tako da nastop v drugokakovostnem evropskem tekmovanju za Ljubljančane ne bi smel biti pod vprašajem. Drugače je glede državnega prvenstva, saj je klub trenutno v suspenzu zaradi 15.000 evrov dolga Zlatorogu, nov pa bi bržkone sledil zaradi nastopa v tekmovanju pod okriljem ECA.

Ob tem naj omenimo, da Olimpija nad sodelovanjem v ligi ABA povsem vseeno še ni obupala. Poleg Zlatoroga je povabilo v jadransko tekmovanje dobil četrtouvrščeni klub hrvaškega prvenstva Kvarner 2010. Pri Olimpiji tako potihoma upajo, da se Laščani ne bi odločil za nastopanje v ligi ABA in bi mesto nato pripadlo njim. x