Niz pripravljalnih tekem pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2017 je slovenska košarkarska reprezentanca začela po pričakovanjih. V Celju je na pokalu Adecco brez večjih težav osvojila prvo mesto, saj je na kolena spravila manj kakovostni Portugalsko in Belgijo. Igra pod novim selektorjem Igorjem Kokoškovim je všečna, a je jasno, da je bila v njej še kopica napak, saj je šlo za uvodni pripravljalni preizkušnji. Po nedeljski tekmi z Belgijo se je Kokoškov za sodelovanje zahvalil mlademu Žanu Marku Šišku. Tretji sklop priprav bo v ponedeljek v Zrečah tako začelo 15 košarkarjev, ki jih od petka do nedelje na Dunaju čakajo obračuni proti Avstriji, Poljski in Islandiji.

Nova podoba Slovenije je za zdaj videti obetavno. Reprezentančna igra temelji na izredno agresivni igri v obrambi, kjer pri ukradenih žogah sledijo bliskoviti protinapadi. V napadu pa izstopa izredno hitro kroženje žoge, pri čemer imajo igralci ob prostem prostoru na liniji za tri točke zeleno luč za mete. Slednjemu daje selektor Kokoškov poseben poudarek na treningih, kar je bilo moč opaziti tudi na odprtem treningu pred tednom dni.

»Uvodni pripravljalni tekmi sta bili za nas preizkusa, da vidimo, kje se v tem trenutku nahajamo. Do obeh bomo pristopili kritično, saj je pri ogromno stvareh veliko prostora za napredek. Z nekaterimi stvarmi smo zadovoljni, z drugimi spet ne. Telesno še nismo pripravljeni na dovolj visoki ravni, a to nima nobene zveze s kakovostjo treningov. Potrebujemo več igre in boljše reakcije. Tako bomo prišli na tekmovalno raven. Igra v obrambi je bila proti Belgiji že boljša, saj smo v vseh četrtinah nasprotnika zadržali pod 20 točkami. Tudi pri skoku smo bili boljši. Obrambo smo sicer popravili čez noč, fantje pa razumejo, da če želimo igrati hitro, moramo biti boljši,« stvari ni olepševal selektor Igor Kokoškov, ki je tudi razkril, kako bo reševal težavo z mankom visokega in dominantnega krila. Veliko priložnosti na tem položaju bo dobival Edo Murić, z nižjo postavo pa bo Slovenija dobila hitrost, kar želi selektor izkoristiti.

Pokal Adecco, finale: Slovenija – Belgija 89:59 (23:12, 42:31, 60:47, strelci za Slovenijo Z. Dragić 16, Murić 15, Blažič 13, Omić 9, Prepelič in Vidmar po 8, Klobučar 7, G. Dragić in Nikolić po 5, Zagorac 3), za 3. mesto: Portugalska – BiH 78:83, polfinale: Slovenija – Portugalska 67:51 (23:9, 41:27, 51:38, strelci za Slovenijo: Prepelič 11, Blažič 10, Murić 8, Z. Dragić, Lapornik in Klobučar po 7, Omić 5, Vidmar 4, Dimec in Rebec po 3, G. Dragić 2).