Od jutri do 20. avgusta bo v sklopu 13. Kamfesta, največjega poletnega kulturnega festivala v širši regiji, v Kamniku v devetih dneh več kot 100 dogodkov. Na osmih prizoriščih se bo zvrstilo vse od številnih koncertov za širšo množico in bolj izbrane okuse ter gledaliških predstav za otroke in odrasle do uličnih predstav in športnih dogodkov za staro in mlado.

Kulturno društvo Priden možic, ki vsa leta organizira festival, pričakuje več kot 30.000 obiskovalcev. »Ko se začne festival, damo ljudje roko mestu, v katerem živimo. Veliko nas bo devet festivalskih dni množično hodilo po širšem centru Kamnika, od Keršmančevega parka do Zapric in vsepovsod vmes. Odlična priložnost, da se vprašamo, kaj bi radi od našega Kamnika in kaj mu lahko damo,« se sprašuje programski direktor festivala Goran Završnik. In odgovarja, da je Kamnik z okolico urbana multikulturna skupnost, ki je že zdavnaj našla sožitje in preživela vsakovrstne izzive. Zato letošnji Kamfest ni festival, ki bi na odre postavljal eksote z vsega sveta. »No, nekaj že, a to ni naš glavni namen. Letos slavimo kulturo sobivanja, povzdigujemo naše sodobne umetniške pionirje in nazdravljamo Sloveniji!«

Oživelo bo kar osem odrov

Program festivala, ki prepleta osem odrov, je objavljen na spletni strani www.kamfest.org. Med novostmi velja poudariti to, da bo glavni oder na Malem gradu sicer znova gostil velike domače in tuje glasbene zvezde, a bo po koncertu grško-nemškega indie dvojca Sea + Air in domače hip hop zasedbe Matter na odprtju namenjen slovenski rock produkciji. Organizatorji izpostavljajo dva vrhunca – koncert skupine Dan D in zaključni koncert hrvaške punk rock zasedbe Hladno pivo.

Na gradu Zaprice, kjer je stalni glasbeni oder zaživel lani, bo odmeval jazz, zaradi česar so odru nadeli ime Jazz Zaprice. Bogat bo tudi program v Keršmančevem parku, ki je pred petimi leti s pomočjo lokalnih arhitektov in prostovoljcev iz različnih evropskih držav ponovno oživel prav zaradi Kamfesta. Tja se letos poleg programa za družine seli tudi program Odra v parku. Gre za večere kina pod zvezdami, stand up in improvizacijske komedije, klasičnega gledališča in slam poezije.

V Parku Evropa bodo s projektom Park mladih, ki ga pripravljajo tri kamniška mladinska društva – KUD Kufr, KulKura in Študentski klub Kamnik – poskrbeli za mlado generacijo. Obljubljajo številna športna in družabna tekmovanja ter druženja, za glasbeno ozadje pa bo poskrbel žlahtni izbor slovenskih didžejev. V Samčevem predoru bodo športni turnirji in ulične predstave, večerni oder bo v starem jedru mesta, Trg talcev pa bo 19. in 20. avgusta gostil tretji Festival piva in okusov Kamnika.