Jutri se bo v bosanskem glavnem mestu začel Sarajevski filmski festival. Če je ta leta 1995 nastal z ambicijo po obnovi civilne družbe v vojnem Sarajevu, se filmsko vrenje tam dve desetletji kasneje osredotoča predvsem na predstavitev filmskih stvaritev jugovzhodne Evrope, dvajsetih držav z različnimi filmskimi industrijami in številnimi nadarjenimi avtorji, od Avstrije do Azerbajdžana in Turčije, pojasnjuje direktor festivala Mirsad Purivatra. Filmi iz »regije« zbudijo tako tudi pozornost mednarodne javnosti, ob 120 tovrstnih delih bo namreč mogoče videti tudi 53 svetovnih premier.

Priznanje častno srce Sarajeva za življenjsko delo bodo izročili znanemu igralcu, režiserju in producentu Robertu De Niru, festival pa se bo začel prav s projekcijo kultnega filma režiserja Martina Scorseseja Taksist iz leta 1976, v katerem je De Niro nastopil v glavni vlogi. Poseben gost festivala bo letos mehiški režiser Amat Escalante, ki je leta 2013 v Cannesu prejel nagrado za režijo kriminalne drame Heli.

Dokumentarec brez režije in montaže

V tekmovalnem programu celovečernih filmov, kjer želijo organizatorji izpostaviti predvsem nova odkritja in talente, se bo predstavilo enajst del, mnogo debitantskih. Osem se jih bo borilo tudi za festivalske nagrade, imenovane srce Sarajeva, med njimi denimo film Vlažnost srbskega režiserja Nikole Ljuce o skrivnostnem izginotju gradbinčeve žene ali film Psi Romuna Bogdana Mirice.

Tekmovalna sekcija kratkega filma je namenjena predstavitvi in spodbudi kakovostne produkcije filmov mlajše generacije. Med drugim bo mogoče videti filme grške režiserke Jacqueline Lentzou, Makedonca Vladimirja Lukasha in Madžarke Petre Szocs.

Tekmovalni program dokumentarnega filma sestavlja enaindvajset del, ki odpirajo predvsem vprašanja osebne in narodne identitete, migracij, socialnih pravic, družinskih in političnih misterijev ter gospodarske krize. V izbrani sekciji bo svetovno premiero doživel film Meje slovenskega režiserja Damjana Kozoleta.

Obetavni Slovenci

Kozole se bo v spremljevalnem programu V fokusu predstavil tudi s celovečercem Nočno življenje, na ogled bo še film Z druge strani hrvaškega režiserja Zrinka Ogreste in na Berlinalu nagrajen film Smrt v Sarajevu Bosanca Danisa Tanovića.

Slovenijo bo zastopal tudi filmski projekt režiserke Maje WeissIme mi je Damjan, ki se posveča transspolni tematiki. Predstavljen bo v sklopu CineLink z najobetavnejšimi filmskimi projekti iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja. V programu BH film bodo prikazali film Mama režiserja Vlada Škafarja, v sklopu TeenArene bo mogoče videti film režiserja Slobodana MaksimovićaNika, v programu Otroški, kratki pa Dobro unovčeno popoldneMartina Turka.