Tak način priprave hrane izvira iz časov Ilirov, 2000 let pr. n. št., ki niso sprejeli navade Rimljanov, ki so jedi pripravljali večinoma v krušni peči. Tudi zato črepnje v Italiji zlepa ne boste našli. Ali je bila prvotna črepnja lončena ali kovana, poklicani še niso dognali, je pa res, da je lončena dandanes silno redka, tudi zaradi zahtevnejšega vzdrževanja.

Kdor ima primerno kurišče in je navdušen kuhar, bo morda razmislil o nabavi tovrstne priprave, cene se gibljejo do okoli sto evrov za komplet.

Ob tem je dobro vedeti, kako se kovinski pekač nujno pripravi na prvo uporabo. Vanj skoraj do roba nalijemo vodo, dodamo 20 dag kuhinjske soli in ga pokrijemo ter pod njim zakurimo. Pustimo, da voda vre 20 minut, nato jo odlijemo, notranje dele posode in pokrova pa obrišemo s suho krpo. Z jedilnim oljem namažemo vse notranje dele in pokrito posodo ponovno segrejemo toliko, da se maščoba začne dimiti. Odstavimo in preostanek maščobe obrišemo do suhega. V posodo ponovno nalijemo vodo in jo zavremo ter odlijemo, s čimer je »peka« pripravljena.

Preden začnemo peči, živila začinimo, večje kose mesa natremo s soljo, krompir in korenček, ki sta tradicionalna priloga, očistimo in narežemo skladno z velikostjo kosov mesa. Kadar pečemo hobotnice, ribe, piščanca, meso pustimo v enem kosu. V pekač, ki ga lahko predhodno segrejemo (ni pa nujno), dodamo dovolj maščobe, odporne ne višje temperature (oljčno, repično, sončnično olje, kokosova mast…), da prekrije dno. Žerjavico, ki je potrebujemo veliko (lahko si pomagamo tudi z ogljem ali briketi), pod podstavkom razgrnemo v širini celotnega premera pekača. Ta naj bo na podstavek vedno nameščen vodoravno, da se sokovi ne bi nabirali na eni strani, saj bi se tako hrana hitro zažgala. Če smo pekač segreli, v njem najprej z vseh strani popečemo meso, nato dodamo rahlo naoljen, posoljen krompir, ki naj bo med pečenjem na dnu, meso (ali kaj drugega) pa položimo na krompir. Dodamo nekaj celih strokov česna, peteršilj in zeleno ter večje kose druge zelenjave po želji. Prilijemo malo vode in pekač pokrijemo s črepnjo, ki jo v celoti zasujemo z žerjavico. Pokrov lahko med peko odkrivamo in preverjamo, kako se godi bodoči pojedini, ampak previdno, da se pepel ne vsuje med živila. Pečemo približno eno uro za en kilogram mesa, čas pa je seveda odvisen od tega, kaj pečemo. Ribe, kruh, pica in burek bodo pečeni hitreje, zato čas peke ugotavljamo sproti in nabiramo izkušnje. Če je jed presuha (med pečenjem mora biti dno pekača vedno pokrito s kakšnim centimetrom vode oziroma soka), dodamo še nekaj vode in pečemo še deset minut. Če se peče prepočasi, na pokrov dodamo več žerjavice.

Kar koli bomo že pekli, obvezen dodatek so velike količine na večje kose narezane zelenjave (čebula, česen, paprika, paradižnik, bučke, jajčevci) in krompirja, kar poskrbi za sočnost in okusnost.

Po vsaki uporabi pa v posodo nalijemo vodo in pustimo nekaj minut vreti, s čimer bodo odstopili tudi morebitni ostanki hrane. Ko se ohladi, vodo odlijemo in odstranimo morebitne ostanke. Detergenta raje ne uporabimo. Posodo splaknemo, obrišemo do suhega in jo, preden jo pospravimo, nujno premažemo z jedilnim oljem, sicer bo začela rjaveti.

Hobotnica pod črepnjo

Potrebujemo: 3 kg težko zamrznjeno (pred pripravo mora biti zamrznjena, ker bo sicer trda) hobotnico, 2 kg mladega krompirja, 2 dl belega vina, 1 dl oljčnega olja, 2 paradižnika, 3 korenčke, 2 papriki, 4 stroke česna, 2 večji rdeči čebuli (ali 4 manjše), razkoščičene črne olive, lahko dodamo tudi malo narezanih bučk in jajčevcev, morsko sol, sveže zmlet poper, svež vršiček rožmarina, sivke.

Priprava: Hobotnico odmrznemo, očistimo in operemo, ampak pustimo v enem kosu. Položimo jo v prazen lonec, brez vode, pristavimo na štedilnik in na rahlem ognju dušimo tako dolgo, da tekočina izpari, na dnu lonca pa ostane gosta vijolična omaka. Zelenjavo dobro operemo, čebulo narežemo na četrtine, paradižnik na polovice, krompir, korenčke in papriko na kose… Pekač črepnje premažemo z oljčnim oljem in vanj zložimo vso zelenjavo razen paradižnika ter olive, rahlo posolimo (slana je že hobotnica!) in popramo ter dodamo zelišča. Postavimo ga nad žerjavico. Na sredino pekača položimo hobotnico, vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem, pokrijemo in na pokrov nadevamo žerjavico. Brez odkrivanja počasi pečemo okrog 40 minut. Medtem v lonec, kjer se je dušila hobotnica, vlijemo malo oljčnega olja in vino, pristavimo in pustimo, da zavre. Dvignemo pokrov črepnje in hobotnico prelijemo s to omako ter dodamo paradižnik. Pokrijemo in pečemo še pol ure oziroma tako dolgo, da bo jed pripravljena. Na mizo položimo leseno desko, na njo pa pekač s servirno žlico, da si na krožnik vsak naloži sam.