Delavci KPL so včeraj začeli manjša pripravljalna dela na križišču med Vilharjevo in Dunajsko cesto, ki ga bodo preobrazili v trikrako semaforizirano križišče v obliki črke T. To pomeni, da bodo lahko po novem vozila z Vilharjeve ceste zavijala tudi levo proti središču mesta in se navezala bodisi na Slovensko bodisi na Tivolsko cesto. Vozila, ki bodo pripeljala iz smeri Bežigrada, pa bodo lahko po novem z Dunajske zavijala tudi na Vilharjevo cesto.

S tem se bo voznikom odprl nov koridor za potovanje z vzhoda proti zahodu mesta, ukrep pa naj bi bistveno razbremenil tudi šmartinski podvoz, ki je najbolj problematično ozko grlo v mestu. V javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) so povedali, da bo ta konec tedna križišče Vilharjeve in Dunajske ceste še normalno prevozno, od ponedeljka naprej pa bo zaprto.

»Po postavitvi zapore bo gledano iz smeri Dunajske ceste zaprt zadnji del Vilharjeve do uvoza na Gospodarsko razstavišče. Z Vilharjeve torej ne bo mogoče zavijati desno na Dunajsko cesto in z Dunajske na Vilharjevo cesto. A večjih nevšečnosti to ne bo povzročilo, saj bo urejen obvoz po Linhartovi in Železni cesti, obenem pa je poletje, ko je prometa bistveno manj,« je pojasnil vodja centra za upravljanje prometa pri LPT Aleš Žibert. Preureditev križišča naj bi trajala tri tedne, Dunajska cesta pa naj bi bila v tem delu v času gradbenih del ves čas normalno prevozna.

Se pa lahko zavleče obnova Dunajske ceste na odseku med Tolstojevo oziroma Baragovo ter med Posavskega oziroma Dimičevo ulico. Po napovedih ljubljanske mestne občine naj bi dela končali do konca avgusta, a glede na to, da še vedno krpajo smerno vozišče proti središču mesta, je po ocenah gradbincev napoved sila negotova. To pa bi lahko ob začetku novega šolskega leta, ko bo na cestah neizmerno več vozil kot sedaj, povzročilo pravcati prometni kolaps.