Spodletelo naročilo, zaradi katerega je mestno vodstvo kazensko ovadilo vodjo kabineta župana Marjeto Kristofič Jamnik, izpostavlja globoko povezanost županove ekipe s podjetjem Press Clipping. Na podlagi tega poslovnega odnosa že nekaj časa v prostorih mariborske občine službuje Mitja Kotnik, nekoč vodja kabineta rektorja Univerze v Mariboru.

Na občini smo preverili, kaj Kotnik počne v občinski palači in koliko ga plačujejo. Izkazalo se je, da tam ni zaposlen, mesto Maribor pa ne poravnava računov za njegove storitve. Stroške Kotnikovega svetovanja plačujeta javno podjetje Snaga in javni zavod Lekarne Maribor skupaj s hčerinsko firmo Farmadent.

Snaga plačuje pavšal 990 evrov plus DDV

»Na področju komuniciranja z javnostmi ves čas poteka usklajevanje med službo za odnose z javnostmi Mestne občine Maribor in podjetji, v katerih ima občina posredno ali neposredno lastništvo,« ta nenavaden poslovni aranžma utemeljujejo v kabinetu župana Andreja Fištravca.

»V tem procesu sodeluje tudi podjetje Press Clipping, ki opravlja omenjeno storitev za nekatera od teh podjetji. Del teh aktivnosti opravlja Mitja Kotnik. Intenziteta sestankov je odvisna od tematik in se trenutno nanaša na Mariborske lekarne in Farmadent v povezavi z Marifarmom in Snago, vezano na sortirnico,« odgovarjajo na občini.

Ali je plačevanje svetovalca, ki delo opravlja na občini, smotrno in gospodarno, smo povprašali vodstvo Snage. »Na mesec plačujemo pavšalni znesek 990 evrov plus DDV,« so zapisali. »Glede na številna področja dejavnosti in strateško investicijo, ki jo želimo v Snagi realizirati v prihodnjem letu, se nam pomoč pri komuniciranju zdi smiselna,« so zapisali.

Občina je pred tedni nameravala skleniti pogodbo s Press Clippingom v višini 19.800 evrov. Posel je padel vodo zaradi postopanja Kristofič-Jamnikove. Vodja županovega kabineta naj bi namreč iz gradiva za izvedbo javnega naročila iztrgala neki uradni dokument in ga zamenjala z drugo listino, kar naj bi nakazovalo sum storitve kaznivega dejanja.

Molčeč in plašen krizni komunikator

Na občini trdijo, da Kotnik ne dela vsak delavnik pri njih. Ko smo v torek nenapovedano obiskali mestno hišo, je bil kakopak tam. Na vprašanja nam ni želel odgovarjati, terjal je, da mu jih pošljemo pisno, »v skladu s sistemom kriznega komuniciranja«. Tudi fotografirati se ni pustil. Zakaj, ni utemeljil. Včeraj nam je odpisal, da na Dnevnikova vprašanja ne bo odgovoril.

Poslovna razmerja med Press Clippingom in mestno občino ter njenimi gospodarskimi družbami niso novost. Vendar pa aplikacija erar razkriva, da se je ta odnos občutno intenziviral v času župana Fištravca. Občina in zavodi ter podjetja v njeni (ne)posredni lasti so v tem obdobju nakazali Press Clippingu skupno skoraj 180.000 evrov.

Kotnik je v Mariboru znan obraz, v času, ko je bil vodja kabineta rektorja Ivana Rozmana, so ga mediji označili kot univerzitetnega tajkuna. Rozmanova ekipa je namreč omadeževala mariborsko univerzo z vzpostavitvijo tako imenovane podjetniške unihobotnice. Kotnik, ki je imel v času vodenja kabineta rektorja dokončano zgolj srednjo vrtnarsko šolo, je bil eden ključnih oseb v tem klavrno propadlem prepletu javno-zasebnih partnerstev.

Študentski denar nakazali sebi

Odkar je Kotnik profesionalno aktiven v Press Clippingu, se je spet zbližal z dobrimi znanci iz časov, ko je bil še aktiven v mariborski študentski politiki. V to obdobje seže poznanstvo z mariborskim županom v senci Markom Kovačičem in Markom Žulo, nekdaj direktorjem občinske uprave, zdaj direktorjem Nigrada.

Trojica je leta 2001 sodelovala pri razdelitvi okoli 230.000 evrov, ki jih je študentski svet pridobil tudi s prostovoljnimi prispevki študentov. Ta denar so razdelili na »nenavaden« način, je razkrival časnik Večer. Član odločevalske komisije je bil Kovačič, predsedoval pa ji je Kotnik. Največji delež denarja so nakazali društvu Svarog, ki mu je predsedoval Kovačič, član pa je bil tudi Žula.

Kako močne so te stare povezave, dokazuje tudi dejstvo, da župan tolerira Kotnikovo službovanje v občinskih pisarnah, čeprav je bil ta nekoč najbolj tesen sodelavec rektorja, ki je župana odpustil s filozofske fakultete. Fištravcu so na univerzi očitali premajhen obseg znanstvenoraziskovalnega dela in mu skušali odvzeti licenco za pedagoško delo, leta 2008 pa mu je Rozman izdal redno odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov. Rektor je tedaj celo izpostavljal sum, da je Fištravec zagrešil kaznivi dejanji ponarejanja listin in samovoljnega ravnanja, ki pa se kasneje ni izkazal kot utemeljen.