Rokometne tekme med Slovenijo in Hrvaško so vselej nekaj posebnega. Sodijo v kategorijo športnih klasik. Naj gre za prijateljsko ali pripravljalno tekmo, vselej so nabite s tekmovalnim značajem. Tako bo tudi danes v Kopru, ko se bosta ob 18. uri v dvorani Bonifika v pripravah na olimpijske igre v Riu de Janeiru pomerili omenjeni reprezentanci.

Rokometaši se bodo slovenskemu občinstvu v šestih dneh predstavili tretjič, potem ko so obe tekmi s Tunizijo prejšnji konec tedna v Mariboru in Trbovljah prepričljivo dobili. V nadaljevanju pripravljalnih tekem se bosta današnja tekmeca pomerila še v torek, 26. julija, v Opatiji. Zadnja prijateljska tekma pa čaka Slovenijo v četrtek, 4. avgusta, ko se bo v Riu de Janeiru pomerila z Dansko.

Živ je spomin na januarski dvoboj med Slovenijo in Hrvaško na Obali, ko ga je v sklopu priprav na evropsko prvenstvo z 32:17 dobila Slovenija. Hrvati so generalko pred igrami zapustili s sklonjenimi glavami, dva tedna pozneje pa so se iz Poljske vrnili z bronasto kolajno. Slovenija je nastop na EP končala po treh tekmah, ko je v svoji skupini zasedla zadnje, četrto mesto. Tako igralci kot selektor Veselin Vujović večkrat pravijo, da so se iz januarske tekme veliko naučili.

Koper danes ne bo slovenska športna metropola zgolj zaradi rokometne tekme. Na Primorskem se bo namreč predstavila elita slovenskega športa, ki si je zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Večina slovenskih olimpijcev in trenerjev se bo na pot odpravila zgodaj popoldne z vlakom iz Ljubljane. Primorski športniki se bodo priključili predstavitvi v Kopru, nekaterih pa ne bo, ker imajo mednarodne obveznosti. Mednje sodijo kolesarji, ki se potijo na dirki Po Franciji, ter atleta Robert Renner in Luka Janežič, ki ju čaka nastop na diamantni ligi v Londonu.