Projekt kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017 v Turčiji, Izraelu, Romuniji in na Finskem uradno teče. Slovenski košarkarski reprezentanti so se včeraj pred sedežem Košarkarske zveze Slovenije zbrali pred začetkom priprav in krenili proti Rogaški Slatini, kjer bodo opravili prvi sklop treningov. Selektorju Igorju Kokoškovu in soigralcem se bodo naknadno zaradi takšnih in drugačnih razlogov pridružili Goran Dragić, Jaka Blažič, Gašper Vidmar, Vlatko Čančar, Žan Mark Šiško in Luka Kraljević. Reprezentanca bo v pripravljalnem obdobju odigrala devet tekem (prvo v petek, 5. avgusta, ob 20. uri v Laškem proti Portugalski), za preboj na prvenstvo stare celine pa bo morala biti najboljša v skupini z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom (od 31. avgusta do 17. septembra).

Najprej vedeti, kam sploh gredo

»Sprva se bomo tri dni posvetili košarki. Postaviti moramo 'kulturo', torej uvesti nekaj novih stvari, novo terminologijo in nekatere stare navade odpraviti. Če bi radi igrali hitro, moramo najprej vedeti, kam sploh gremo. Trener za telesno pripravo Miljan Grbović bo vse skupaj spremljal, nato ga bomo nekoliko bolj vključili,« je pred odhodom v Rogaško Slatino povedal slovenski selektor Igor Kokoškov.

Srbski strokovnjak ves čas poudarja, da v prihajajočih dveh mesecih ne sme biti nikakršnega podcenjevanja do nobenega nasprotnika, obenem pa v glavi že dobro ve, kakšna mora biti podoba reprezentance v septembru. »Vidim, da so igralci lepo zagoreli, kar je dobro. To pomeni, da so bili na morju in se odpočili po naporni sezoni, kar je izredno pomembno. Dinamičnost in energija sta bili vedno odliki Slovenije. Igra bo temeljila na dobri obrambi in visokem ritmu v napadu, a se zavedamo, da nas bodo nekateri nasprotniki prisilili v igro na polovico igrišča. Tudi na 'šahovske partije' bomo izredno dobro pripravljeni.«

Vrata Erazmu Lorbku odprta

Prešerno razpoložen je bil pred Leskoškovo 12 tudi športni direktor Matjaž Smodiš, ki ga tako kot selektorja Kokoškova čaka prva reprezentančna akcija v novi vlogi. »Vsem je zdaj verjetno že jasno, da gledamo v prihodnost, saj je na širšem spisku kar nekaj igralcev iz reprezentance do 20 let. Začenjamo z ničle, vse pa je v selektorjevih rokah, ki je zadnje sito za končni izbor. Že danes z enim očesom pogledujemo k evropskemu prvenstvu 2021,« je povedal nekdanji trikratni klubski evropski prvak.

Velika želja javnosti in selektorja Igorja Kokoškova je bila, da bi imel že to pot na voljo velikega upa slovenske košarke Luko Dončića, a se je ta raje odločil za individualno delo v ZDA. Smodiš meni, da se je sedemnajstletnik odločil pametno. »Če me vprašate kot športnega direktorja, bom rekel, da se ni odločil pravilno. Če kot nekdanjega košarkarja, ki razume, v kakšni situaciji Luka trenutno je, pa je odločitev prava. On trenutno rešuje svoj status in svojo prihodnost. Žal ga nismo uspeli prepričati oziroma se mu kvalifikacije niso zdele dovolj velik izziv. Vsekakor pričakujemo, da bo prihodnje leto z nami začel priprave.«

Po dolgem času je z odhodom na poletno ligo NBA nase opozoril Erazem Lorbek, ki zaradi kroničnih težav s kolenom zadnji dve leti ni igral. 32-letni Ljubljančan bo poskušal letos znova obuditi svojo kariero, če bo vse v najlepšem redu, pa bo znova v kombinacijah tudi za reprezentančni nastop. »Erazem ve, da rabi v nogah in rokah klubsko sezono, preden bo lahko povedal, ali lahko da še kakšno poletje reprezentanci. Vrata za njegov povratek so tako še vedno odprta,« je zaključil Smodiš.