Slovenska reprezentanca je do zdaj v pripravljalnem obdobju prikazala zelo učinkovito igro, saj je le enkrat klonila. Dober obet pred evropskim prvenstvom, mar ne?

Ko se zmaguje, je vedno lepo. A hkrati je treba poudariti, da gre vendarle le za pripravljalno obdobje, česar se vse reprezentance dobro zavedajo. Je pa zaradi tega zagotovo bolj pozitivno vzdušje v moštvu.

Po drugi strani pa se poraja vprašanje, ali vse zmage reprezentance pred začetkom evropskega prvenstva morda ne bi utegnile nekoliko zavesti.

Vse je mogoče. Tudi to se lahko zgodi, da bi imele zmage negativen učinek. Toda menim, da do tega ne bo prišlo. Fantje se še kako dobro zavedajo, da domače evropsko prvenstvo ne pride vsak dan. Zagotovo bodo dali vse od sebe in bili na pomembnih tekmah maksimalno osredotočeni. Tudi če bi na zadnji pripravljalni tekmi proti Franciji prišel poraz, sem prepričan, da to reprezentance ne bo zamajalo in da bo šla na evropsko prvenstvo v najboljši fizični in psihični pripravljenosti.

V svoji karieri ste doživeli kar nekaj reprezentančnih priprav. Koliko stvari selektorji v igri v tem obdobju pravzaprav še prikrivajo?

Na pripravljalnih tekmah več ali manj preizkusiš vse. Kaj igraš več in kaj manj, je potem povsem odvisno od nasprotnika. Tudi na prvenstvu bo iz dneva v dan drug nasprotnik z drugačnimi karakteristikami in temu se bo treba prilagajati. Pripravljalne tekme so neke vrste trening pred občinstvom, ki najbolj razkrijejo pomanjkljivosti, ki jih je treba sproti odpravljati.

Katere bodo glavne prednosti slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu?

Hitrost, mladost, elan, poletnost, agresivnost v obrambi, posledično pa hiter protinapad. Hitra igra bo naše najmočnejše orožje. Pa seveda bučni navijači, ki bodo igralce nosili in dvigovali v ključnih trenutkih, ter dobre poteze.

Pa slabosti? Vidite kakšno izrazito, s katero bi lahko nasprotniki povzročali večje težave Sloveniji?

Niti ne. Če bi morda imeli kakšno menjavo več pod košem, da bi lahko s hrbtom napadali nasprotnike, bi bilo bolje, ali morda še kakšno dodatno zamenjavo na mestu organizatorja igre. Toda to so povsem normalne stvari, da imaš na določenih položajih prednost, na določenih pa ne. Elemente v igri, kjer si šibkejši, poskušaš čim bolj skriti, da ne pridejo do izraza. Kar imaš, pač imaš, in iz tega poskušaš iztisniti največ. Kot sem že prej dejal, zmagujemo, in dokler bo tako, bo vse v redu.

Bi lahko potegnili kakšne vzporednice med reprezentanco z evropskega prvenstva leta 2009 na Poljskem, ko ste osvojili do sedaj najboljše četrto mesto, in sedanjo?

Obe sta slovenski. (smeh) Takrat smo igrali bolj šahovsko igro kot sedaj. Vse je bilo bolj umirjeno, več je bilo izdelanih akcij. Tokrat se reprezentanca ne trudi igrati tako, kar je logično, saj ji glede na karakteristike igralcev bolj ustrezajo odprto igrišče in protinapadi. Prihaja do zamenjave generacije. V reprezentanci je več mladih in hitrih igralcev, ki so polni energije. V prihodnjih letih bodo nosilci Slovenije, zato se išče neko ravnotežje med prejšnjim in sedanjim načinom igre.

V soboto ste bili tudi del velikega spektakla, saj ste odigrali prvi košarkarski turnir v zgodovini na slovenskem morju, ki je potekal 300 metrov od obale. Kakšni so vtisi?

Dobri. Lepo je bilo srečati nekdanje soigralce in nasprotnike ter legende evropske košarke. Malo smo se pogovorili, predvsem o tem, kako preživljamo čas po košarkarski upokojitvi, kaj počnemo in podobno. Glede okolja in dogodka pa se mi zdi vse skupaj enkratno. Nikoli si ne bi mislil, da bi bilo mogoče igrati košarko na vodi. Če ob tem dodam še žreb skupin za evropsko prvenstvo v Postojnski jami, lahko mirno rečem, da smo naredili pri organizaciji evropskega prvenstva korak naprej. Taki dogodki se bodo zagotovo zapisali v zgodovinske knjige.