Med razlogi za boljšo prodajo nepremičnin strokovnjaki navajajo višjo gospodarsko rast, dobre bančne kreditne pogoje, zgodovinsko nizke obrestne mere in dejstvo, da so se ljudje končno otresli strahu pred negotovo prihodnostjo. Zadnji statistični podatki kažejo, da so se cene stanovanjskih nepremičnin v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z zadnjim četrtletjem minulega leta v povprečju zvišale za 2,2 odstotka. Rabljene nepremičnine so se v povprečju podražile za 3,3 odstotka, število prodaj še naprej raste. Na drugi strani so se cene novih nepremičnin v omenjenem obdobju v povprečju znižale za 3,3 odstotka, prometa z njimi pa je bore malo.

Franci Gerbec, predstavnik Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI, o povečani prodaji starejših stanovanj v zadnjem času pravi: »Povsem razumljivo je, da so rabljena stanovanja končno dosegla normalne cene. V obdobju največje stanovanjske evforije, torej v letih od 2004 do 2008, so stanovanja, predvsem v Ljubljani in okolici, dosegala nenormalno visoke cene. Te so navzgor potiskale visoke cene novih stanovanj, zato so bile tudi cene rabljenih nepremičnin, kjer je obstajalo realno povpraševanje, zelo visoke. Cene na nepremičninskem trgu so se zdaj normalizirale in dosegle normalno ceno.« Po njegovem mnenju starejša stanovanja kupujejo predvsem mlajše družine, ki potrebujejo večja stanovanja. Vendar imajo na primer nepremičnine v ožjem središču Ljubljane še vedno izjemno visoke cene.

»Ponudba na tem območju je namreč izjemno toga. Cene nepremičnin se gibajo od 3500 evrov za kvadratni meter in navzgor. Zakaj? Ker ni ponudbe, obstaja pa veliko povpraševanje,« pojasnjuje Franci Gerbec.

Še vedno nimamo normalnega najemnega trga

Pri tem opozarja še na to, da v Sloveniji nimamo normalnega najemnega trga. »Na eni strani imamo ljudi s prenizkimi dohodki, ki potrebujejo stanovanjski dodatek. Ta je sicer v novem stanovanjskem zakonu predviden, vendar zakon še ni sprejet. Vendar stanovanjski dodatek nujno potrebujemo, saj je država ukinila tisti del subvencij za najemna stanovanja, ki so ga plačevale občine,« dodaja Gerbec. Na vprašanje, zakaj se ljudje vse bolj odločajo za nakup nepremičnin, odgovarja: »Saj verjetno veste, da bodo morala podjetja plačevati ležarino za denar, ki ga imajo pri bankah. Poleg tega so obrestne mere na depozite zgodovinsko nizke. Naložba v stanovanje, kupljeno po solidni ceni, prinaša zanesljiv donos. Stanovanja, predvsem starejša, gredo za med. Ljudje jih kupujejo bodisi za svoje otroke bodisi za oddajo v najem.«

Toš: Novejših nepremičnin sploh ni

Po mnenju nepremičninskega strokovnjaka Frana Toša novih stanovanj na nepremičninskem trgu ta hip sploh ni. »Gre za starejša nova stanovanja. In ko pogledate, kaj od tega se ponuja na trgu, potem je jasno, da to ne more dosegati tako visokih cen,« pravi Toš. Pa bo ponudba večjega paketa novih starejših stanovanj na trgu, kot so na primer stanovanja v ljubljanskih Celovških dvorih in v koprskem naselju Nokturno, zvišala cene teh nepremičnin? Toš pravi, da v določenem tržnem segmentu prav gotovo. »Vprašanje je, na kakšen način se bo DUTB lotila prodaje teh stanovanj. Če bo slaba banka na trgu ponudila 260 stanovanj v paketu in bo prodajna cena nizka, potem bo to v segmentu kupcev, ki kupujejo takšna stanovanja, zagotovo nekaj pomenilo. Vendar 260 stanovanj tudi za Ljubljano ni malo. Cena nepremičnin lahko torej tudi nekoliko zaniha. Toda to nekoliko težje vpliva na trg, saj obstaja velik del kupcev, ki jih tovrstna stanovanja, ne glede na ceno, ne zanimajo,« meni Toš.

Obseg sklenjenih poslov že kaže, da nepremičninski trg deluje normalno. »V kriznih letih je bilo na trgu sklenjenih bistveno manj transakcij, vendar so potrebe po stanovanjih še vedno obstajale. Izboljšanje razmer, torej ob višji gospodarski rasti, zmanjšani brezposelnosti in višji kupni moči, je pri ljudeh že odpihnilo strahove pred negotovo prihodnostjo. Poleg tega banke zaradi razmer na denarnem trgu ponujajo ugodna stanovanjska posojila. Vse to je povzročilo, da so se ljudje vrnili na trg. Zdaj se torej akumulirana organska potreba po stanovanjih počasi zliva na trg, kar je seveda dobro,« pravi Toš. Cene nepremičnin se po njegovem mnenju do konca leta ne bodo bistveno spreminjale.