Vodenje Mednarodne atletske organizacije (Iaaf) je v času predsedovanja lorda Sebastiana Coeja povsem politično. Atletika se v dnevnem časopisju po vsem svetu pojavlja predvsem zaradi dopinških afer. Zaradi njih je bilo osiromašeno nedavno evropsko prvenstvo v Amsterdamu, konkurenca pa bo okrnjena tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Ruski atleti niso smeli tekmovati tudi na letošnjem dvoranskem SP v Portlandu ter vseh mitingih diamantne lige.

V prvi vrsti so največji grešniki ruski atleti. Coe se je odločil, da bo v času opravljanja svoje funkcije v boju proti dopingu obračunaval z vsemi sredstvi, ki jih ima na voljo. Pri tem pa v slogu politika pazi, da je naklonjen ožjim sodelavcem. Posledično imata v zadnjih tednih poseben status dve ruski atletinji. Prva je Julija Stepanova, ki je na EP v Amsterdamu tekmovala pod zastavo Evropske unije, druga pa skakalka v daljino Darja Klišina, ki se na olimpijske igre pripravlja v ZDA in ne v kateri od ruskih pripravljalnih baz.

V boju proti ruskemu dopingu, zaradi katerega v Riu de Janeiru ne bo nastopilo 68 atletov, ki so na Iaaf neuspešno naslovili pismo s prošnjo za nastop, je eno ključnih vlog igrala Julija Stepanova. Tekačica na 800 m je z možem Vitalijem posredovala podatke, zaradi katerih je nastala afera velikih razsežnosti. Ruska žvižgačica je v svoji domovini postala ena najbolj osovraženih oseb.

Mesec dni pred začetkom atletskih tekmovanj v Riu de Janeiru je izbruhnila nova dopinška afera, avtorja pa sta znova nemška televizija ARD in britanski časopis Sunday Times. V elitni vadbeni center v Itenu se je vtihotapil novinar. Posnel je zaboje eritropoetina, sredstva, ki povečuje vzdržljivost, izjave zdravnika, ki naj bi več kot 50 kenijskim atletom in trem britanskim priskrbel prepovedana sredstva...

Raznorazne dopinške komisije niso prizanesljive niti do gostiteljev olimpijskih iger. Niti do aktivnih športnikov, ki so v preteklosti osvajali olimpijske kolajne. Kljub temu pa Iaaf še vedno nima pravila, ki bi preprečilo nastop na tekmovanjih največjim kršiteljem v zgodovini atletike. Mednje sodi beluruski metalec kladiva Ivan Tihon, ki je po treh pozitivnih testih in številnih odvzetih kolajnah pretekli konec tedna v Amsterdamu vnovič postal evropski podprvak.