Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na pogrebu nekaterih žrtev udara danes znova pozval privržence, naj ostanejo na ulicah turških mest, saj načrtovani puč in njegova preprečitev ni nekaj, kar bi trajalo zgolj 12 ur. Danes popoldne pa so oblasti sporočile, da je neuspešnega puča uradno konec. Erdogan je ob tem povedal, da je čas za razmislek o uvedbi smrtne kazni ter da bo o njej že jutri razpravljal parlament.

Pred tem je pozval ZDA, naj Turčiji izročijo verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki ga Erdogan obtožuje organizacije petkovega poskusa vojaškega udara. Danes je dodal, da je njegov vojaški udar preprečila volja ljudi. Napovedal je tudi prevetritev oboroženih sil in drugih državnih institucij. »Še naprej bomo odstranjevali virus iz vseh državnih institucij, saj se je tako kot rak razširil po vsej državi,« je na žalni slovesnosti v spomin na ubite v udaru v mošeji Fatih v Carigradupoudaril Erdogan.

»Pravo darilo od Boga«

»Ta upor je pravo darilo Boga, saj nam je dalo razlog, da prečistimo vojsko,« Erdogana citira Reuters. Dodal je, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

»Za nekoga, ki je v zadnjih 50 letih preživel več državnih udarov, je še posebno žaljivo, da me povezujejo s takšnim napadom. Obtožbe kategorično zanikam,« je Erdoganu iz ZDA sporočil Gulen.

Preprečitev državnega vojaškega udara je na tisoče Erdoganovih podpornikov včeraj praznovalo v Ankari, Izmirju in Carigradu, kjer so prevzeli osrednji trg Taksim.

Prijeli že 6000 ljudi

Neimenovani visoki turški predstavnik je danes povedal, da so turške oblasti znova prevzele nadzor po vsej Turčiji, da pa se v Carigradu upira še nekaj skupin pučistov. Te sicer naj ne bi več predstavljale nevarnosti za državo. Po njegovih besedah je več pomembnih predstavnikov vojske še na prostosti, in izrazil prepričanje, da jih bodo oblasti kmalu prijele.

Zaenkrat ni znano, koliko od 6000 prijetih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov. Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča. Najvišje pravosodno telo v državi HSYK je včeraj razrešilo 2745 sodnikov.

»Izdajalci« niso vedeli, da so del puča

Osem pučistov, ki je včeraj v vojaškem helikopterju pristalo v Grčiji, kjer so zaprosili za azil, se je danes v Aleksandropolisu zglasilo pred lokalnim tožilcem, obtoženi pa so nezakonitega prestopa meje z Grčijo in kršenja grškega zračnega prostora. Osmerica je v Grčiji prosila za politični azil, saj se boji, da ji v domovini grozi smrt. Turčija je nemudoma zahtevala izročitev »izdajalcev«, poroča Reuters.

Zagovornik enega od njih je za grško televizijo Skai TV dejal, da so možje zgolj izpolnjevali ukaze nadrejenih, da ranjene z ulic Carigrada s helikopterji odvažajo v bolnišnice. »To so počeli, dokler ni nanje začela streljati policija. Niso vedeli, da so sredi državnega udara in niso bili njegov del,« je zatrdil. Pred sodišče bo osmerica stopila jutri.

Aretirali 3000 pučistov, razrešili 2745 sodnikov

Turške oblasti so le kakšne štiri ure zatem, ko je turška vojska zatrdila, da je z državnim udarom prevzela oblast v državi, že sporočile, da je bil poskus vojaškega udara neuspel ter da so upor manjše frakcije vojske zatrli.

V petkovih spopadih je po državi umrlo 265 ljudi, od tega 161 pripadnikov varnostnih sil in civilistov, ostale žrtve pa so bili načrtovalci puča. Turški mediji poročajo tudi o okoli 1440 ranjenih. Po poročanju turških medijev je vojska v Carigradu streljala na množico državljanov, ki so na ulice prišli po pozivu predsednika Erdogana, da bi s tem podprli njegovo oblast. V Ankari naj bi bilo v napadu na sedež turške obveščevalne službe ubitih več policistov, dve bombi pa sta padli tudi na turški parlament v Ankari.

»Demokracije ne bomo predali«

Turška vojska je v petek zvečer po domnevnem prevzemu oblasti razglasila policijsko uro in vojaški pravni red. Pripadniki tistega dela turške vojske, ki je pristojen za notranjo varnost, so delno zaprli mostova čez Bospor. Turški premier Binali Yildirim je zelo hitro zatem sporočil, da je domnevni puč neuspel. »Vlada, ki jo je izbralo ljudstvo, ostaja na čelu države. Ta vlada se bo poslovila šele takrat, ko jo bo nagnalo ljudstvo,« je bil jasen. Turški minister za evropske zadeve Omer Celik je vojake pozval, naj ne sledijo ukazom te sekcije, poroča NTV. »Te demokracije ne bomo predali,« je sporočil svetu.

Erdogan Turke pozval, naj gredo na ulice in protestirajo

Turški predsednik je bil v času domnevnega puča na počitnicah, a je prek video nagovora, ki so ga predvajali mediji, državljane pozval, naj se zberejo na ulicah in protestirajo proti takšnim dejanjem domnevnih pučistov ter tako podprejo vlado.

Podporo Erdoganovi vladi in demokratičnemu procesu so izrazili predstavniki EU Donald Tusk, Jean-Claude Juncker in Federica Mogherini, kot tudi tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel in ameriški predsednik Barack Obama. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je obsodil vsako obliko vojaškega vmešavanja v delo državnih oblasti, demokratska kandidatka za predsednico ZDA Hillary Clinton pa je pozvala k spoštovanju zakonov in demokratično izvoljene vlade.