Vsi ključni vzvodi upravljanja državnega premoženja so v tem trenutku brez stalnega vodstva. Ministrstvo za finance bo naslednjih nekaj tednov oziroma do imenovanja naslednika Dušana Mramorja vodila ministrica brez listnice Alenka Smerkolj, začasna bo verjetno tudi njena desna roka, državna sekretarka za upravljanje državnega premoženja na finančnem ministrstvu Miranda Groff Ferjančič. Vodenje Slovenskega državnega holdinga (SDH) je včeraj začasno prevzela dosedanja nadzornica Lidia Glavina, glavnega izvršnega direktorja s polnim mandatom pa morajo do oktobra najti tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

»Dejstvo, da so vsi ključni položaji brez vodstev, je zagotovo težava, to, da smo sredi poletja, pa morda res edina olajševalna okoliščina,« pravi ekonomist Bogomir Kovač, nekdanji prvi mož že pozabljenega kadrovsko-akreditacijskega sveta, prvega poskusa ureditve korporativnega upravljanja državnega premoženja in predvsem kadrovanja. Trenutno stanje je po njegovem mnenju zgolj rezultat krize vodenja in upravljanja tako vlade na eni strani kot kadrovske politike z vrsto storjenih napak na drugi. Ali je mogoče zaradi manjkajočih vodij s polnimi mandati pričakovati kaj večji poligon za interese iz ozadja, ne ve, saj so, kot dodaja, že te spremembe rezultat delovanja teh poligonov. »Ne vidim dramatičnega zasuka, saj so bile že te politike same del tega,« pravi Kovač.

Predsednik vlade Miro Cerar naj bi si za iskanje novega finančnega ministra vzel kar dva meseca časa, medtem pa po besedah Smerkoljeve strateških in dolgoročnejših ukrepov ni pričakovati.

Za začasno rešitev našli ženske

Iskanja naslednika Metoda Dragonje, ki je bil pristojen za upravljanje državnega premoženja in je odstopil skupaj z Mramorjem, so se v kabinetu predsednika vlade lotili takoj, saj da bi bilo v nasprotnem primeru ministrstvo »povsem obglavljeno«. Kot smo poročali včeraj, je mesto Dragonje zasedla Miranda Groff Ferjančič, ki so jo Cerarjevi »našli« v generalnem sekretariatu vlade. Vlada je Groff-Ferjančičevo skupaj z državnima sekretarkama Matejo Vraničar Erman in Ireno Sodin imenovala na včerajšnji dopisni seji. Slednji naj bi na ministrstvu po pričakovanjih ostali tudi po prihodu novega ministra, Groff-Ferjančičeva pa velja zgolj za začasno rešitev.

Začasno – ne za več kot šest mesecev – naj bi položaj zasedala tudi od včeraj nova predsednica uprave SDH Glavinova, ki je na tem položaju zamenjala Marka Jazbeca. Dokončne spremembe strategije upravljanja državnega premoženja, ki jih za finančno ministrstvo pripravlja SDH, v državni zbor pa jih bo poslala vlada, bodo prva naloga Glavinove. Kot pojasnjujejo v SDH, je predlog sprememb še vedno delovno gradivo, ki naj bi ga še dopolnili in predvidoma do konca julija poslali ministrstvu za finance. Najtrši oreh bodo zagotovo spremembe klasifikacije posameznih naložb, med drugim tudi usoda Zavarovalnice Triglav. O tem se je ministrstvo za finance pod Mramorjevim vodstvom v okviru pogajanj o demografskem skladu, v katerega se bo preoblikovala Kapitalska družba (Kad), dogovarjalo ekskluzivno s predstavniki DeSUS. Predvsem te naj bi zaradi doseženih dogovorov zaskrbel odstop Mramorja.

Krpanje lukenj na vodilnih položajih

Če je Groff-Ferjančičeva na finančno ministrstvo prišla iz vlade, je Glavinova v upravo SDH napredovala iz njegovega nadzornega sveta, ki bo medtem zgolj štiričlanski. Tako kot finančno ministrstvo ima tudi SDH po novem povsem žensko vodstvo, poleg Glavinove še Nado Drobne Popovič in Anjo Strojin Štampar. Slednja je v upravo SDH prišla iz uprave Kada, drugega državnega upravljalca, ki pa se od te funkcije z načrtovanim preoblikovanjem v demografski sklad počasi poslavlja. Naj zgolj omenimo, da je položaj Strojin-Štamparjeve v upravi Kada prav tako začasno zasedel Boris Žnidarič; tudi ta je na mesto člana uprave napredoval iz nadzornega sveta. Povsem enako pot ima za sabo tudi trenutni glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh, prav tako začasna rešitev, čeprav bi lahko po izvedenem javnem razpisu, objavljenem pred dnevi, na tem položaju ostal tudi za polni mandat. Balogh je mesto izvršnega direktorja DUTB prevzel oktobra lani po odpoklicu Torbjörna Manssona, na položaj pa se je prav tako povzpel z mesta neizvršnega direktorja slabe banke, neke vrste nadzornika v enotirnem sistemu upravljanja. Čeprav ima DUTB v skladu z zakonom sedemčlanski upravni odbor, ki ga sestavljajo štirje neizvršni in trije izvršni direktorji, je vse od odpoklica nekdanjega predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in Manssona ter izpopolnitve mesta glavnega izvršnega direktorja z Baloghom ta zgolj šestčlanski.