Olimpijski komite Slovenije je povlekel logično potezo. Za nosilca slovenske zastave na uradnem odprtju poletnih olimpijskih iger, ki bo 5. avgusta v Riu de Janeiru, je določil Vasilija Žbogarja. Štiridesetletni jadralec je hkrati edini v slovenski olimpijski reprezentanci, ki že ima v svoji zbirki olimpijsko kolajno. Pravzaprav dve, potem ko je bil v razredu laser v Atenah leta 2004 tretji, štiri leta kasneje pa v Pekingu drugi.

Primorec je pred štirimi leti v Londonu tekmoval v razredu finn in osvojil šesto mesto. Žbogar bo letos v slovenski olimpijski reprezentanci drugi najstarejši športnik, od njega je namreč dobra tri leta starejši le strelec v trapu Boštjan Maček. Jadranje kot športna panoga bo imelo v Riu de Janeiru status, kot ga v času slovenske samostojnosti še ni imelo. Jadralne preizkušnje bodo namreč potekale v bližini glavnega olimpijskega parka, medtem ko so bili jadralci na preteklih OI tudi po več sto kilometrov ločeni od drugih športov in so imeli svoj olimpijski center.

»Da bom na odprtju največje tekme na svetu nosil slovensko zastavo, je zame posebna čast, ki jo jemljem tudi kot nagrado za dosedanje dosežke. Slovenske simbole sem vedno zelo spoštoval. Z zastavo v rokah sem slavil bron v Atenah in srebro v Pekingu. Hvala vsem za zaupanje, upam, da vas tudi v Riu ne bom razočaral,« je sporočil Vasilij Žbogar, ki zelo dobro pozna olimpijsko prizorišče, na katerem je zelo veliko treniral. Najboljši slovenski jadralec se za tekmo leta v zalivu Guanabara trenutno pripravlja v Sloveniji, na Banjški planoti, ki leži med Čepovanskim dolom, dolino spodnje Soče in spodnjim tokom Idrijce. »Na Banjški planoti sem na višinskih pripravah, v Novi Gorici pa opravljam kondicijo. Glede na to, da bom v Braziliji nastopil že na svojih petih olimpijskih igrah, sem pritiska že vajen. Najprej pa si želim v miru opraviti zadnji del priprav,« je dejal slovenski jadralec z največ trofejami.

Žbogarjeva olimpijska ekipa bo štiričlanska. V Marini de Gloria bosta z njim trener Trevor Millar in brat Jure, njegova fizioterapevtka pa bo Nežka Poljanšek. Taista, ki je zadnja leta preživela v družbi najboljše slovenske in svetovne športnice – alpske smučarke Tine Maze.