Rory McIlroy velja za najboljšega evropskega golfista. In golf je letos po 112 letih ponovno uvrščen med olimpijske športe. Toda McIlroy ne bo tekmoval za zlato olimpijsko kolajno. V Rio sploh ne bo odpotoval – zaradi strahu pred virusom zika. Pa ne zato, ker bi se bal zase, temveč za svoje nerojene otroke, ki jih bo imel nekoč v prihodnosti. Trenutno je to res v nedoločeni prihodnosti, ker je pred dvema letoma tik pred poroko – vabila so bila že razposlana – zapustil zaročenko, teniško igralko Caroline Wozniacki, s katero sta bila par tri leta. Dejal je, da je šele tik pred poroko ugotovil, da še ni pripravljen na resno zvezo.

Wozniackijeva je tabloidom razkrila, da je zvezo prekinil v kratkem telefonskem pogovoru in da od tedaj nikoli več nista spregovorila niti besede. Decembra lani se je 27-letni McIlroy ponovno zaročil, tokrat z Američanko Erico Stoll, ni pa znano, ali tokrat poroka bo. Poleg njega so nastop v Braziliji odpovedali še nekateri drugi golfisti. Zlobneži so pripomnili, da bogati športniki ne potrebujejo zlatih olimpijskih kolajn.

Nedokončana olimpijska vas

Motivacija golfistov pri odpovedi olimpijskih nastopov je sicer lahko vprašljiva, strah pred virusom zika pa je le eden od vzrokov, zakaj prihajajoče igre povzročajo veliko glavobolov. Ne le med športniki, tudi med organizatorji. Šest tednov pred začetkom je guverner brazilske zvezne države Rio de Janeiro Francisco Dornalles dejal, da zvezna država ne bo prispevala dodatnih sredstev za varovanje in prevoz na igrah. Šele ko bo brazilska federalna vlada nakazala denar, dodatnih 700 milijonov evrov, se bodo lotili organiziranja dodatnih varnostnih ukrepov.

Država pa se sooča z najhujšo recesijo po letu 1930 in mnogi se sprašujejo, čemu so se sploh lotili organiziranja iger. »Treba se je soočiti z realnostjo: lahko naredimo odlične igre, lahko pa se zgodi, da bodo velik polom,« je dejal guverner Francisco Dornalles, ki je prepričan, da bo policija stavkala, če ne bodo dobili dodatnega plačila. Še večji problem je transport, saj podzemna železnica, ki bo povezovala olimpijska prizorišča, še ni končana. Prav po brazilsko napovedujejo, da jo bodo končali štiri dni pred začetkom iger. Po navedbah najbolj znane brazilske odbojkarice Sheile Tavares de Castro je olimpijska vas »nedokončana kaotična zmešnjava«. So pa vsaj v delu olimpijske vasi namestili posebne elektronske odganjalnike komarjev. Kar je velik luksuz glede na to, da v sobah zaradi varčevanja ne bo televizorjev.

Veslači s posebnimi oblekami

Kljub temu se zaradi virusa poleg slavnega golfista olimpijskih iger ne bo udeležil tudi kolesar Tejay van Garderen, ker je njegova žena noseča in se boji, da bi lahko nanjo prenesel morebitno okužbo. Med športnicami je Serena Williams dejala, da se zaradi virusa počuti nelagodno, da pa bo »superzaščitena,« kar koli že to pomeni. Dodatno se je zaščitil tudi španski košarkar Pau Gasol, ki je dal svojo spermo preventivno zamrzniti, da ne bi z morebitno okužbo ogrožal prihodnjih potomcev.

Superzaščiteni bodo tudi ameriški veslači, ki bodo imeli posebne visokotehnološke obleke z antibakterijsko zaščito, saj naj bi bila laguna, kjer bodo potekali veslaški boji, še posebno onesnažena. Čisto drugačen odnos do zike pa ima jamajški zlati olimpijec Kemar Bailey - Cole. Okužen je z virusom, a je odločen, da bo nastopil na OI. Če le ne bo imel preveč bolečin v mišicah in bo lahko teh nekaj tednov do tekmovanja treniral.