Tour de France je preprosto prevelik spektakel, da bi ga prekinili zaradi tragedij, kakršna je bila v Nici. Dan žalovanja ne ustavi karavane, gre le dostojanstveno naprej, kot je dejal direktor Christian Proudhomme. »Znova je bilo ob cesti ogromno gledalcev,« je razsežnost Toura na dan žalovanja fascinirala Luka Pibernika. Ali kot je dejal junak dneva Nizozemec Tom Dumoulin, Tour je imel dva obraza. Chris Froome, ki se je pričakovano utrdil v majici vodilnega, je bil vidno prizadet, saj se je tragedija zgodila v njegovih vadbenih krajih. »Težko je govoriti o današnjem dnevu,« je komentiral kratko in jedrnato.

Prva vožnja na čas (37 km) v Pont d'Arcu pred Alpami je bila v vseh pogledih ura resnice. Chris Froome je zaostal le za favoritom Dumoulinom in povečal prednost v skupnem seštevku na skoraj dve minuti. S tem je kronometer še enkrat znova upravičil sloves ure resnice. Časovne razlike med najboljšimi so se povečale bolj kot prej v 2313 kilometrih in dvanajstih tekmovalnih dneh skupaj. Najboljša deseterica je z dveh minut časovne razlike poskočila na pet minut.

Kot je povedal mladi kolesar iz Suhadol, je bila cesta v zelo slabem stanju in zaradi tega še bolj tehnično zahtevna. Tudi zahrbtna. Pibernikov merilec je v 37 kilometrih nameril kar 650 metrov višinske razlike. Gorski kronometer. Tudi zaradi tega mojstri vožnje na čas (Coppel, Martin, Dennis, Bodnar, Barta) niso zmogli uveljaviti moči in visoke hitrosti. Je pa šlo na roko sposobnostim nizozemskega prvaka, ki je pred tem kot ubežnik že dobil težko gorsko etapo v Pirenejih do Andore. Froome je z novim Pinarellovim bolidom uveljavil premoč pred ostalimi »generali«. Še najmanj je zaostal Nizozemec Bauke Mollema (Trek), ki se je v skupni razvrstitvi prebil na drugo mesto.

Dumoulinu je kronometer služil tudi kot priprava za olimpijske igre v Riu, a je bil po generalki predvsem pod vtisom dogodkov v Nici. Nizozemcu je uspel že dvojni veliki trojček zmag na vseh treh velikih etapnih dirkah. Vključno z zmago na Giru s 14 centimetri prednosti pred Primožem Rogličem. Mimogrede, slovenski prvak bo formo, moč in aerodinamične popravke vožnje testiral v ponedeljek v Krakovu. Po Poljski od četverice Slovencev, tudi treh olimpijcev (Simon Špilak, Matej Mohorič), blesti Luka Mezgec, ki je po tretjem mestu v četrtek včeraj zaostal le za Kolumbijcem Fernandom Gavirio (Etixx), ki ima za seboj daleč najmočnejši sprinterski vlak na dirki.

Pred nedeljsko etapo v Alpah se danes na Touru obeta dan, namenjen sprinterjem. Velike ambicije ima tudi ekipa Cofidis z Borutom Božičem, ki je včeraj končal na repu uvrščenih. »Seveda bomo poskušali narediti vse. Naš sprinter Laporte je dokazal, da je konkurenčen za zmago. Tudi zato sem kronometer izkoristil, da sem prihranil nekaj moči in bolj lažje pomagal. Zame osem ali enajst minut zaostanka ne igra nobene vloge. Kronometer ni bil niti malo lahek in še veter ga je naredil zelo neprijetnega. Sicer pa je počutje v redu, le tako žalosten dan je na Touru,« je z dogodki sočustvoval 35–letni Idrijec.

Izidi 13. etape kolesarske dirke Tour de France, kronometer, 37 km: 1. Dumoulin (Giant) 50:15 (povprečna hitrost 44 km/h), 2. Froome (Sky) + 1:03, 3. Oliviera (Movistar) + 1:31, 6. Mollema (Trek) + 1:54, 15. Valverde (Movistar) + 2:48, 18. Yates (Orica) + 3:01, 48. Polanc + 5:10, 155. Pibernik (oba Lampre) + 8:37, 176. Koren (Cannondale) + 9:38, 185. Božič (Cofidis) + 10:42, skupno: 1. Froome 58,02:51, 2. Mollema + 1:47, 3. Yates + 2:45, 4. Quintana (Movistar) + 2:59, 79. Polanc + 1,39:03, 107. Pibernik + 1,55:21, 172. Koren, 175. Božič + 2,27:50.