Z razvojem ortodontskih tehnik in aparatov se je starostna meja pacientov postopoma postavljala vse više. »Danes v ortodontiji velja, da ni več prestarega pacienta. Vse dokler ima zobe v ustih in voljo, da bi imel zobe bolj ravne, se lahko pomaga. Res pa je, da kadar ortodontsko zdravljenje izvajamo v fazi rasti in razvoja obraza, lahko rast zob, čeljusti in obraza izkoristimo v prid ortodontije. Ko pa se rast zob oziroma razvoj obraza konča, lahko korekcije izvajamo večinoma le še dentalno, torej zobe premikamo znotraj razpoložljive čeljustne kosti,« je razložil Andrej Kovačič, vodja zobozdravstvene ambulante Lep nasmeh. Zato je za optimalen končni estetski rezultat ključnega pomena, da ortodontsko anomalijo diagnosticirajo čim prej, njeno zdravljenje pa začnejo pravočasno.

Ne bi nosili zvezdic

Mnogi odrasli imajo zadržke, da bi nosili klasičen ortodontski aparat z zvezdicami na zobeh, češ da to bolj sodi v najstniško obdobje. Klasični zobni aparat zagotovo nekoliko vpliva na govor, otežuje ustno higieno, pacient pa običajno potrebuje nekaj časa, da se navadi na drugačen občutek v ustih, pravi zobozdravnik in ugotavlja: »Ljudje si želijo bolj ravnih zob, nimajo pa volje, da bi nosili zvezdice.«

Danes obstajajo tudi alternative klasičnemu fiksnemu aparatu – tako imenovana nevidna ortodontija. »Tak način terapije izkorišča sodobne tehnološke možnosti, kot je virtualno načrtovanje z računalniško izdelavo načrta zdravljenja, terapevtu pa omogoča, da primerja različne načrte ortodontske terapije, vključno z morebitnimi ekstrakcijami zob. In vse to, še preden začnemo zdraviti pacienta,« je pojasnil Kovačič.

Pacientovo stanje zob najprej poskenira, da dobi virtualni model, ki ga na računalniškem zaslonu s posebnim programom obdela v idealno stanje. Pacient tako vnaprej vidi, kakšen bi bil optimalen rezultat terapije, prav tako je vnaprej znan tudi predvideni čas terapije.

Zobozdravnik lahko naredi več načrtov terapije in presodi, kateri je najoptimalnejši in kje lahko med terapijo pričakuje morebitne težave.

»Računalniški program z mikronsko natančnostjo izračuna, koliko bo treba kak zob obrniti, nagniti, premakniti, zožiti ali kako drugače obdelati, vnaprej lahko predvidimo, kdaj je morda smiselno kak zob izdreti, ali je mogoča rešitev brez izdrtja... Šele ko natančno vemo, katera je najboljša terapija, se lotimo izvedbe,« je razložil zobozdravnik.

Postopni in nežni premiki

Terapija z nevidnim aparatom je zasnovana stopenjsko. Za vsakega pacienta posebej pri tujem proizvajalcu izdelajo serijo prozornih aparatov, od katerih se vsak od prejšnjega malo razlikuje, pacient pa vsakega nosi 14 dni. Na tak način se postopoma in z nežnimi pritiski premikajo zobje v želeno stanje. Ti aparati, pravijo jim tudi alignerji, po obliki spominjajo na žlice za beljenje zob.

Pomembna je tudi faza retencije, kar pomeni, da aktivnemu delu terapije, ko zobe premikajo, sledi fiksiranje zob v želenem položaju za določeno obdobje, da se obzobna tkiva prestrukturirajo in da je tako novo stanje dolgoročno stabilno. V tem času pacient nosi tako imenovani retencijski aparat.

Poleg natančne diagnostike in dobrega načrta zdravljenja je pomembno tudi spremljanje pacienta med zdravljenjem. Zato se pacient občasno oglasi pri zobozdravniku, ki preveri, ali terapija poteka v skladu z načrtom, ali se alignerji ustrezno prilegajo, ali morda kak zob ne reagira ustrezno in je treba trenutno stopnjo morebiti podaljšati.

Fiksen ali snemljiv aparat?

»Pri ortodontiji sta pomembna dobra diagnostika in natančen načrt terapije. Ali bomo zobe premikali s klasičnim fiksnim aparatom ali nevidnim, snemljivim aparatom, pa je manj pomembno,« meni Kovačič.

Poleg estetike je prednost nevidnih aparatov pred klasičnimi pripomočki zagotovo to, da jih lahko pacient vzame iz ust, zaužije obrok in si brez težav očisti zobe.

»Upam si trditi, da sodi nevidna ortodontska terapija med najnaprednejše načine ortodontskega zdravljenja, je enako učinkovita kot klasična ortodontija in je cenovno ne presega, saj se je tudi virtualna digitalna tehnologija v zadnjem času močno posodobila in pocenila,« je sklenil Andrej Kovačič, ki je certifikat za opravljanje te terapije pridobil v tujini. Storitev je samoplačniška.