Danes bi lahko predvsem pri starejših ljudeh rekli, da so lepi zobje statusni simbol. Storitve zobozdravnikov so drage kot žafran, dodatno zdravstveno zavarovanje nam pri negi zob kaj malo pomaga. Le osnovne storitve ni treba plačevati, vsak nadstandard (ki pravzaprav to ni) pa je treba plačati iz lastnega žepa. Tako imenovane bele plombe, ki so skorajda že nujne, ne bo krilo zavarovanje, kaj šele kaj drugega. O (pre)dolgih čakalnih vrstah tudi ni vredno razpravljati. Zakaj sploh imamo dodatno zdravstveno zavarovanje, se mnogi sprašujejo.

Poznavalci nam zatrjujejo, da za lep nasmeh lahko veliko naredimo sami. Z ustno higieno seveda. Zobozdravniki priporočajo umivanje zob po vsakem obroku, če to ni mogoče, pa najmanj dvakrat na dan, po zajtrku in preden gremo spat. Zob si naj nikoli ne bi umivali takoj po obroku, ampak nekoliko pozneje, približno čez pol ure. Zaradi povišane kislosti je zobna sklenina zelo občutljiva in jo lahko poškodujemo med čiščenjem s krtačko za zobe, zato jih umivajmo vsaj tri minute s krožnimi gibi. Drgnjenje zob gor in dol ni več priporočljivo, saj ostanki hrane še vedno lahko ostanejo med zobmi.

Kljub zdravi prehrani se nabirajo zobne obloge

Zobje in usta so nagnjeni k številnim boleznim in veliko stvari povzroča bolehnost ali kvarjenje zob. "Simptomi, kot so krvavenje dlesni ali gnoj okoli zob, slab zadah oziroma halitoza, slab okus ali rahljanje zob zahtevajo intenzivno čiščenje in ukrepe agresivne ustne higiene s strani vašega zobozdravnika, da bo lahko preprečil prezgodnjo izgubo zob. Ne glede na to, kako ustrezni sta vaša prehrana in način življenja, se na vaših zobeh nabirajo zobne obloge. Torej je za preprečevanje zobne škode nujno potrebno redno ščetkanje in nitkanje. Dodatna skrb je potrebna pri otroških zobeh, da bodo otroci lahko odraščali z močnim in zdravim zobovjem, vendar je posebna nega zob nujna tudi pri starejših ljudeh, nosečnicah, posameznikih z učnimi težavami ali fizičnimi omejitvami ter pri drugih, ki imajo posebne zdravstvene težave," so zapisali v družbi BK Studio.

Izogibajmo se tobaku in preveliki količini alkohola

Pomembni dejavniki, povezani z načinom življenja, vključujejo dobro uravnoteženo prehrano in izogibanje tobaku ter prevelikim količinam alkohola. Količina nastalih zobnih oblog ustreza količini škrobaste, sladke hrane, ki jo posameznik užije. Torej, več ko užijete škrobaste, sladke hrane, več zobnim oblog bo nastalo. V BK Studiu dodajajo, da bakterije v ustih proizvajajo kisline iz sladkorjev, kar razkraja zobe. Ko bakterije rastejo, proizvajajo belo plast okoli vratu zoba, ki se imenuje zobna obloga. Takšne zobne obloge vsebujejo kisline, ki povzročajo zobno gnilobo. Gazirane pijače vsebujejo kisline in prav tako povzročajo razjedanje zob. Prečiščeni sladkor je najslabši za zobe, saj jih bakterije v ustih tako hitro in voljno prebavijo. Sladkorji iz sadja in škroba so po drugi strani manj škodljivi. Ker bakterije potrebujejo nenehno hranjenje, so prigrizki slaba stvar, prehranjevanje pa bi moralo biti, kolikor je le mogoče, omejeno na čas obroka. Sicer pa ima bolj vlaknasta hrana, kot so jabolka, mehanični učinek čiščenja na zobe, nekatera hrana, kot je sir ali žvečilni gumi brez sladkorja, pa lahko ščiti zobe pred gnilobo, ker dvigujejo alkalično vrednost v ustih in spodbujajo slino. Vitamini in železo so prav tako zelo pomembni, zato so meso in mlečni izdelki zdravi. Tobak, za katerega splošno velja, da spodbuja ustnega raka, lahko povzroči vnetje dlesni, za ustno zdravje pa je neugodna tudi prevelika količina alkohola.

Prednosti dobre ustne higiene

Čista usta pomagajo preprečevati zobne bolezni. Ne glede na to, kako ustrezni sta vaša prehrana in način življenja: lepljive zobne obloge se nabirajo na zobeh pri čisto vsakem človeku, to pa spodbuja bolezen dlesni. Ko dlesni odstopijo, se nabere še več zobnih oblog, bolezen dlesni pa se še poslabša. Pazljivo ščetkanje zob dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluorid, bo omogočilo zobem, da se bodo sami popravili, potem ko so jih napadle kisline zobnih oblog. Zobje lahko tudi erodirajo, to pomeni, da začnejo razpadati, če prepogosto uživate kislinsko hrano in pijačo. Splakovanje kislin z vodo po hrani pomaga pri preprečevanju takšne erozije.