Konec meseca jo bodo filmski navdušenci ponovno mahnili v Istro, med 26. in 30. julijem se namreč začenja že 19. Motovunski filmski festival, ki tradicionalno razveseli vse tiste, ki si poleti želijo še kaj več od ohlajanja v morju. V idilični istrski vasici med vinogradi in sadovnjaki bodo lahko obiskovalci spremljali devetnajst svetovnih filmov po izboru Jurice Pavičića in Milene Zajović. »Naše merilo je vedno pokazati vso raznolikost svetovnega filma in njegovih različnih estetik. Letos smo šli še dlje in pripeljali celo filme z Nove Zelandije in iz Latinske Amerike ter ameriške neodvisne produkcije,« je na predstavitvi festivala, ki pozornost posveča tako etabliranim in nagrajenim delom kot spregledanim malim zgodbam, povedal direktor Igor Mirković.

Kozole že petič

Festival se že začenja z zanimivostjo – odprl ga bo dolgometražni igrani film Tangerine, ki je od prvega do zadnjega kadra posnet z mobilnim telefonom. Nizkobudžetna indie senzacija s Sundancea, ki prikazuje zgodbo temnopoltih transspolnih prostitutk, je delo režiserja Seana Bakerja. S Sundancea prihaja tudi film Dobra žena, režiserski prvenec srbske igralke Mirjane Karanović, ki se vrača v prevpraševanje zgodb vojnih zločincev. Slovaški film Eva Nová režiserja Marka Škopa je čustvena drama o boju, trpljenju, ljubezni in odpuščanju, ki je s filmskega festivala v Torontu odnesel nagrado kritiške žirije, madžarski film Morilci na vozičkih režiserja Attile Tilla pa, denimo, akcijska črna komedija o tolpi invalidnih mladeničev, ki v svetu gangsterjev in orožja odkrivajo meje lastne (ne)moči.

Slovensko kinematografijo bo predstavljalo Nočno življenjeDamjana Kozoleta, ki je na filmskem festivalu v Karlovih Varih pravkar prejel prestižno priznanje za najboljšega režiserja. »Kozole se tako v Motovun vrača že petič in zato zagotovo velja za našega najbolj predvajanega režiserja. Tudi njegovo nagrado je festivalska ekipa zato doživljala precej čustveno, gre za velik uspeh hišnega prijatelja Motovunskega festivala,« navdušeno pove Mirković, ki je vesel, da je v glavni program med drugimi umeščena še najnovejša filmska produkcija režiserjev, kot so Guy Maddin, Kelly Reichardt, Jim Jarmusch in Bruno Dumont.

O vzponu desnega ekstremizma

Med najstarejše filmske projekcije bo zagotovo sodila filmska klasika AmarcordFederica Fellinija, ki bo predvajana v sekciji comedia italiana, saj bo italijanska kinematografija letos navsezadnje tudi v fokusu festivala. Predstavljena bo v petnajstih filmih, tako skozi vizijo nekaterih najbolj priznanih italijanskih režiserjev (Nanni Moretti, Paolo Sorrentino, Giuseppe Tornatore, Matteo Garrone ter Paolo in Vittorio Taviani) kot skozi filmsko osredotočenost na regijo italijanskega juga.

Kot odziv na zadnje politične pretrese na Hrvaškem pa se bo Motovunski festival z delom programa Kje ste bili v 2016 osredotočil tudi na problematiko vzpona desnega ekstremizma in konservativne revolucije v zadnjih letih v Evropi. Tako bo, denimo, mogoče videti ruski dokumentarec Zasluga za umor režiserja Vladija Antonevicza ali pa triler Posledice režiserja Wladyslawa Pasikowskega o antisemitizmu na Poljskem.