Kdor koli je doživel močvirni travnik v polnem razcvetu divjih orhidej, spominčic, krinkarja in močvirskih mesečkov ali alpski potoček, ki se lenobno pretaka po skalah različnih oblik in velikosti, bo razumel željo tistega, ki si želi te motive umestiti v svoj vrt. Vodni vrt potrebuje nego in pozornost ves čas, naša glavna skrb v poletnem času pa je zagotovo čiščenje vode in preprečevanje, da ta ne bi preveč narasla. Iz vode z mrežico sproti odstranjujemo odpadlo listje in drugo nesnago ter pazimo, da pokošena trava ali nagniti delci obvodnih rastlin ne bi padli v vodo. Tudi vrtna gnojila in druge kemikalije nimajo v ribniku kaj iskati, ker bi ogrozili življenje rib in drugega rastlinskega in živalskega sveta.

Zaostrene poletne razmere

Če v vročem in suhem vremenu opazimo, da prihajajo ribe na površje in hlastajo po zraku, je to zagotovo znamenje, da je v vodi premalo kisika. Takrat moramo iz ribnika spustiti vsaj polovico, najbolje pa kar dve tretjini vode in jo nadomestiti s svežo. V sušnih razmerah je najbolje, da ribnik ali bazen nenehno počasi polnimo z majhnim vodnim curkom. Ni namreč dobro, da nam voda upade in jo nato na hitro spet nadomestimo z vodo iz cevi. Počasen, enakomeren dotok sveže vode zagotavlja skoraj nespremenjeno temperaturo in ugodnejše razmere za rastline in živali. Zavedajmo se, da je izhlapevanje vode v vodometu ali slapu še večje, zato ju v primeru pomanjkanja enostavno izključimo. Ob izredno hudi pripeki vse vodne površine zasenčimo ali docela pokrijemo s ponjavami, da kar najbolj preprečimo izgubo vode.

Cvetovi lokvanja so odprti tudi do poznega večera

Osrednji del večine ribnikov so še vedno lokvanji. Z barvastimi cvetovi in spreminjajočimi se listi pritegnejo našo pozornost, hkrati pa tudi senčijo vodno površino, kar pridoma izkoristijo v vodi nastanjene ribe. Botanikom je uspelo s križanjem različnih sort doseči, da lahko izbiramo med rastlinami, ki cvetijo belo, rožnato, rdeče, oranžno, rumeno, vijolično, modro in med vsemi odtenki teh barv. Barva in oblika listov se spreminjata glede na sorto. Mlado listje je prve dni rdečkasto, škrlatno ali živo lisasto. Barva cvetov in listov je odvisna od sorte, zemlje, osončenosti, temperature in kakovosti vode. Kljub vsemu pa naj lokvanji ne prekrivajo več kot tretjino površine ribnika, saj bomo v nasprotnem primeru ogrozili njegovo zdravje. Tudi sorte lokvanja izberemo glede na globino in velikost ribnika. Visoko rastoče sorte so primerne za večje in globlje ribnike, saj bodo v plitvi vodi listi, dvignjeni nad vodno gladino, zakrili večino cvetov. Lokvanje sadimo na sončna mesta, da bodo lepo in bogato cveteli. Cvetovi, ki so pri večini sort odprti od jutra do popoldneva, nekateri pa vse do poznega večera, bodo cveteli vse do jeseni. Cvet je aktiven do pet dni, nato pa se dokončno zapre in potone. Prvi listi lokvanja dosežejo gladino sredi pomladi, se razširjajo po površini, zastarajo in porumenijo ter na koncu potonejo in razpadejo. Ta proces se ponavlja vse do jeseni in ni znamenje bolezni ali slabega stanja rastline. Cvetovi se začnejo odpirati zgodaj poleti, ko je temperatura vode višja od 18 stopinj Celzija. Če imamo v ribnik speljan potoček ali vodomet, sadimo lokvanje čim dlje od njegovega izliva.