Hotel Kanin, nekdaj paradni konj bovškega turizma, naj bi po besedah Sandija Kovačeviča, direktorja hotela Cubo iz Ljubljane, ponovno odprl vrata sredi leta 2018. Investitorji imajo zbrana (skoraj) vsa potrebna dovoljenja, prav tako tudi denar. Po obnovi pa naj bi se hotel ponašal najmanj s štirimi zvezdicami.

»Ne odstopamo od načrta, ki smo si ga zadali ob nakupu. Hotel bomo temeljito obnovili. Ne bomo hiteli. Sedaj je bil objekt zaprt tri leta, kupili pa smo ga za 1,3 milijona evrov v zelo slabem stanju. Načrtujemo moderen objekt. Sobe bodo popolnoma nove, njihovo število pa se bo s 124 zmanjšalo na okoli 100. Nov bo tudi center dobrega počutja, ogrevanje bo okolju prijazno. Moramo v korak s časom in v skladu z zeleno Soško dolino, ki je nekaj posebnega pri nas,« je povedal Kovačevič.

Zbiranje dokumentacije zavleklo obnovo

Investitor je koprska družba Alpe Adria Hoteli, katere največji (45-odstotni) lastnik in direktor je ruski poslovnež Sergej Vorožejkin. Ne gre za nikakršno slamnato podjetje, kot so sprva domnevali nekateri po nakupu, niti za podjetje samo z nabiralnikom. »Zbrati je bilo treba veliko dokumentacije, zato se je vse skupaj zavleklo. Ko bo hotel obnovljen, bo to zadostovalo za 20 do 30 let. Iz hotela Cubo bomo v Bovec prenesli tudi znanje. Potrebno bo veliko izobraženega kadra. Pred odprtjem bomo morali poskrbeti tudi za delavce, saj vseh ne bo mogoče dobiti v Posočju,« dodaja Kovačevič.

V Bovcu kot v vsej dolini Soče primanjkuje hotelskih postelj. Zato večino nočitev prevzamejo kampi. »Brez primernih hotelov ne moremo pričakovati kongresnega turizma in na ta način izgubljamo tržne priložnosti. V zadnjem času se premika na bolje,« ugotavlja Janko Humar, direktor LTO Bovec, in dodaja: »Potrebna je podjetniška iniciativa. V Soški dolini so novi, mladi ponudniki, vsaj 30 jih je, ki ponujajo posteljne zmogljivosti. Morda bodo iz teh poskusov zrasle nove zgodbe. Ker pa se nam mudi, moramo iskati tudi tuje investitorje. Obnovljeni hotel Kanin težko pričakujemo, saj bo velika pridobitev za naš turizem.«

Ko Sandi Kovačevič govori o načrtih za prihodnje, pravi, da bodo poskušali hotelu Kanin povrniti staro slavo. Namenili ga bodo tudi družinam, prednost pa bodo dajali aktivnemu preživljanju prostega časa. Pozornost bodo namenili kulinarični ponudbi. Veliko pa pričakuje tudi od ideje o povezovanju hotelirjev in drugih ponudnikov: »V Ljubljani hotelirji dobro sodelujemo. To bi radi prenesli tudi v Bovec. Potrebni bodo skupni nastopi na sejmih in drugih prireditvah. Vsi bomo morali dihati skupaj. Le tako lahko pričakujemo uspeh,« je prepričan Kovačevič.