Neuradno smo izvedeli, da naj bi bovška občina končno dobila bančno garancijo, ki jo za 1,5 milijona evrov vredno pošiljko rezervnih delov za kaninsko smučišče zahteva francoska Poma. A tovornjaki, naloženi z materialom, še niso odpeljali proti Sloveniji. Nekaj težav je pri komunikaciji zaradi izrednih razmer po terorističnih napadih v Franciji. V Bovcu upajo, da bo težko pričakovana pošiljka prišla v središče zgornjega Posočja do konca tedna.

Delo na Kaninu sicer poteka s polno paro. Delavci Kaskaderja (na terenu jih deset) so sanirali temelje treh nosilnih drogov, na Prevali, ki je povezana z italijanskim smučiščem na Selli Nevei (Na Žlebeh), pa so pripravili podstavek in do tja že pripeljali zabojnik, v katerem bo strojna oprema.

»Na Prevali smo odstranili tudi pet ton težko obračalno kolo in železno konstrukcijo. Kolo smo pripeljali na postajo C, od koder ga bomo odpeljali na odpad za staro železo. Zdaj čakamo samo še na rezervne dele iz Francije,« pravi Peter Poljanec, direktor in lastnik družbe Kaskader, ki je eden izmed ključnih izvajalcev sanacije, ki jo vodi podjetje Jožeta Duhovnika Dr. Duhovnik. »Prevala bo do decembra skoraj gotovo nared, za drugo pa zdaj težko rečemo,« pojasnjuje Poljanec.

Izkoriščajo lepe dneve v visokogorju

Poljanec je napovedal dela, ki jih bodo opravili v tem tednu, ko bodo poskušali izkoristiti lepe dneve. »V načrtu imajo demontažo vseh baterij s sedežnice Skripi, ki jih bodo prepeljali na zgornjo postajo krožnokabinske žičnice. Sanirali naj bi tudi enega izmed treh močno poškodovanih stebrov med postajama C in D, dva stebra pa so že obnovili in ojačali.« Na Kaninu so tudi predstavniki Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), s katerimi delavci Kaskaderja pregledujejo vse naprave. ZAG določa dela na posameznih napravah, ki jih morajo po potrebi tudi zamenjati. Brez njegovega podpisa ni dovoljenja za obratovanje žičnice.

Na bovški občini so nad zadnjimi zapleti zaradi bančne garancije in z njo povezane zamude razočarani. Poudarjajo, da so pogodbo o sofinanciranju projekta sanacije kaninskega smučišča, vredno 5,9 milijona evrov, z državo podpisali že v začetku oktobra. Od sredine tega meseca si prizadevajo pri bankah pridobiti bančno garancijo, ki jo je Poma zahtevala v pogodbi. Medtem so končali vsa gradbena dela, ki omogočajo nemoteno montažo, a brez Pominih rezervnih delov seveda ne morejo obnoviti smučarskih naprav, je povedal Milan Štulc, tiskovni predstavnik Občine Bovec.

Občina bo pripravila tudi javni razpis za upravljalca kaninskega smučišča. Kaže, da bodo zaradi pomanjkanja časa vsaj v začetnem obdobju smučišče vodili izvajalci prenove. Kdaj bodo naprave po skoraj triletnem prisilnem počitku ponovno pognali, ne napovedujejo. Najverjetneje se bo to zgodilo januarja ali februarja prihodnje leto. Veliko je odvisno tudi od snežnih padavin, saj je na Kaninu mogoče smučati le na naravnem snegu.