Letošnja zmagovalca Wimbledona, najprestižnejšega teniškega turnirja na svetu, imata veliko skupnega. Tako Andy Murray kot Serena Williams sta se na vseh letošnjih turnirjih največje četverice vselej uvrstila v finale. Toda pred Wimbledonom sta oba obakrat izgubila zadnji dvoboj. V Melbournu in Parizu je bil od Murrayja boljši Novak Đoković, od Serene Williams pa ste bili boljši Angelique Kerber in Garbine Muguruza. Tokrat sta šla Škot in Američanka do konca, potem ko sta bila suverena skozi celoten turnir. Velikima junakoma je bilo skupno tudi to, da v finalu nihče od njiju ni izgubil začetnega udarca.

Z Lendlom najmočnejši doslej

Murrayju je v finalu zadostoval en odvzem servisa Milošu Raoniću v prvem nizu, druga dva pa je dobil gladko v podaljšani igri. Moški finale je bil nabit s čustvi, v živo pa so ga spremljali vsa britanska smetana in številni nekdanji zmagovalci Wimbledona. Med njimi je bil tudi Ivan Lendl, ki sicer turnirja na travi ni osvojil nikoli, a je začel znova sodelovati z Andyjem Murrayjem. Oživitev partnerstva je takoj obrodila sadove, saj je bil Murray letos na travnati podlagi korak boljši od vseh tekmecev. Z zmago, svojo drugo v Wimbledonu, bo Škot do konca sezone pridobil samozavest. Najprej bo odpotoval v Beograd, kjer se bo Velika Britanija v četrtfinalu Davisovega pokala pomerila s Srbijo. Zanimivo je, da sta za Srbijo nastop odpovedala tako Đoković kot Viktor Troicki, kar sproža številna dodatna vprašanja.

»Letošnja zmaga mi pomeni zelo veliko. Obljubljam, da se je bom veselil bolj kot pred tremi leti. Veliko težkih porazov sem v svoji karieri doživel na osrednjem igrišču, včeraj pa eno svojih najlepših zmag. Čestitke tudi Milošu, ki je občutil slast, ko v Wimbledonu premagaš Rogerja Federerja,« so bile besede Andyja Murrayja po veliki zmagi.

Športnica, ki postavlja mejnike

Ženski finale je bil prava teniška poslastica. Najboljša igralka na svetu Serena Williams je morala pokazati vse svoje mojstrstvo, da se je v tretjem letošnjem finalu na turnirju velike četverice veselila svojega prvega naslova. Angelique Kerber je pokazala, da je trenutno edina igralka, ki lahko konkurira sijajni Američanki. Serena Williams je dobila finale tako, da je vzela tekmici v vsakem nizu po en začetni udarec.

Glede na igre, ki jih številka ena svetovnega tenisa kaže v zadnjih letih, je na 22. lovoriko, s katero se je po številu zmag na turnirjih največje četverice izenačila s Steffi Graf, čakala zelo dolgo, od lanskega Wimbledona. »Težko pojasnim, koliko mi pomeni letošnja lovorika. Angelique je igralka, ki me pripravi do tega, da vselej pokažem svoj maksimum. Zato tako rada igram proti njej. Tudi družim se rada z njo zunaj teniških igrišč, saj je krasna oseba,« je po zmagi dejala Serena Williams, ki sta jo iz častne lože spremljala tudi ena najbolj znanih ameriških zakoncev – pevka Beyoncé in raper Jay Z. Beyoncé je kmalu po finalu odpotovala v Dublin, kjer je imela zvečer koncert na stadionu Croke Park.

»Serena ni igralka, ki izenačuje rekorde, temveč športnica, ki postavlja mejnike. Steffi Graf bo kmalu postala številka dve po osvojenih turnirjih največje četverice,« je odločen Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams. Mouratoglou je človek, ki je najboljši teniški igralki na svetu na začetku sodelovanja pred štirimi leti vlil velik odmerek samozavesti. Z njo po 30. letu starosti igra najboljši tenis, njeni porazi pa so izjemno redki.

Sobota je bila res srečna za Sereno Williams. Po zmagi med posameznicami je igrala tudi v finalu med dvojicami, kjer sta s sestro Venus osvojili že šesti wimbledonski naslov. Mlajša od sester Williams ima tako skupno že 13 wimbledonskih lovorik, a še vedno krepko zaostaja za Martino Navratilovo, ki jih je skupno v Londonu zbrala kar 20 (devet med posameznica, sedem med dvojicami in štiri med mešanimi dvojicami).