Teniški strokovnjaki so si pred današnjimi četrtfinalnimi dvoboji v Wimbledonu, na tretjemu turnirju sezone izmed največje četverice, enotni. V prvih štirih krogih je največ pokazal Andy Murray. Po nepričakovanem porazu Novaka Đokovića v tretjem krogu je Škot postal prvi favorit domačega turnirja.

Murray v prvih treh krogih vsaj na papirju ni imel težjega dela, pravi test pripravljenosti pa je imel v osmini finala, kjer ga je čakal nepredvidljivi avstralski up Nick Kyrgios. Avstralec je zbujal spoštovanje, saj pri 21 letih dokazuje, da je eden največjih upov svetovnega tenisa, ki naj bi v naslednjih letih poslali Đokovića v teniški pokoj. Poleg tega se Kyrgios na sveti wimbledonski travi dobro počuti, saj je v preteklosti na njej premagal Rafaela Nadala, kar je bila njegova prva zmaga na turnirjih velike četverice proti igralcu iz najboljše deseterice. In navsezadnje: na poti do osmine finala je Kyrgios ugnal mojstre, kot so Čeh Radek Stepanek, nemški akrobat in komediant Dustin Brown in Španec Feliciano Lopez.

Kyrgios je bil brez moči. Murray je na osrednjem stadionu odigral enega svojih najboljših dvobojev. Videti je bil suveren kot pred dobrim mesecem, ko je v polfinalu na pariškem pesku ugnal Stana Wawrinko. »Po dobljenem prvem nizu sem dobil polet. Kyrgios je izredno dobro izvajal začetne udarce, deloval je kot neprebojni zid. Ko sem dobil niz s 7:5, sem vedel, da ga imam. Da moram le nadaljevati po zastavljeni poti,« je opisal zmagovito taktiko Andy Murray. Avstralec se ni več sestavil, saj je v naslednjih dveh nizih dobil le pet iger.

Priljubljenost Škota v Londonu je razumljiva, saj je teniški igralec, ki postavlja britanske mejnike. Angleška javnost je v Wimbledonu več let doživljala udarce, ko njihov ljubljenec Tim Henman ni šel niti enkrat do konca. To je storil šele pred tremi leti Murray, ko je brez izgubljenega niza premagal Đokovića. Mimogrede: proti Srbu je Murray dobil oba svoja finala na turnirjih največje četverice, medtem ko je pri 29 letih izgubil kar osem finalnih dvobojev (pet proti Đokoviću in tri proti Rogerju Federerju).

Med številnimi obveznostmi si je Murray v času trajanja Wimbledona naložil še eno, precej nenavadno. Piše namreč kolumno za BBC. Bolje napisano, se izpoveduje novinarju Pierceu Newberyju, ki njegove misli prenaša na papir. V včerajšnji kolumni je bilo najbolj zanimivo prebrati, o čem razmišlja, ko zvečer zapušča teniška prizorišča. »Kot vem, se želi veliko igralcev po uspešnih nastopih na novo sestaviti. Jaz sem drugačen. Razmišljam o svojem naslednjem tekmecu,« pravi Murray. In kaj pričakuje od današnjega dvoboja proti Francozu Joju-Wilfriedu Tsongaju? »Zavedam se, da bo to lahko moj zadnji dvoboj na turnirju. Zato ga bom vzel nadvse resno. Skušal bom igrati zbrano in nadaljevati dvoboje.«

O morebitni novi zmagi na turnirju največje četverice Murray ne govori. Globoko v sebi se najbrž zaveda, da je še naprej v igri najboljši igralec na travnati površini vseh časov Roger Federer. »Na osrednjem wimbledonskem igrišču sem dobil nekaj svojih najodmevnejših dvobojev. A tudi doživel nekaj najhujših porazov,« odgovarja aktualni olimpijski prvak.

Izidi, moški, osmina finala: Berdych (Češ, 10) – Vesely (Češ) 4:6, 6:3, 7:6 (8), 6:7 (9), ženske, četrtfinale: S. Williams (ZDA, 1) – Pavljučenkova (Rus, 21) 6:4, 6:4, Kerber (Nem, 4) – Halep (Rom, 5) 7:5, 7:6 (2), V. Williams (ZDA, 8) – Švedova (Kaz) 7:6 (5), 6:2, Vesnina (Rus) – Cibulkova (Slk, 19) 6:2, 6:2.