Pašta ali testenine, poimenujte jih kakor koli želite. Vedno prija! Čeprav je pašta odlična jed predvsem v hladnejših dnevih, lahko s pametno pripravo odlično zasije tudi v poletnih vročih dneh. Poleti odlično teknejo testeninske solate, ki so sestavljene iz kuhanihn ohlajenih testenin, nekaj zelenjave – paprike, paradižnika, kumar - ter osvežilnega solatnega preliva. A pašta je kljub temu, da je v solati odlična, najboljša prav v omaki.

Da pa boste letos poleti naredili malo premora od vseh možnih paradižnikovih omak, sirovih in mesnih omak ter omak z olivnim oljem, si za spremembo pripravite omako iz avokada. Skupaj z bučko in češnjevci je to ena najboljših poletnih omak! Pa še zdrava je.

Namesto špagetov lahko uporabite tudi katere druge testenine, na primer fusile, peresnike ali male polžke. Namesto bazilike lahko uporabite tudi peteršilj, namesto limete pa limono.

Čeprav je ta kombinacija odlična in jo res priporočam, lahko špagete pripravite le z avokadovo omalo in bučkami ali pa le špagete z avokadovo omako in češnjevci. Ker je poletje dolgo, lahko navsezadnje poskusite kar vse tri različice. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

200 g (polnozrnatih) špagetov

1/2 dozorjenega avokada

1 mlada čebulica (le zeleni del)

1 majhna pest sveže bazilike

1/2 stroka česna

1 limeta

3 žlice olivnega olja

sol

poper

1 zelena bučka

1 skodelica češnjevih paradižnikov

parmezan (neobvezno)

PRIPRAVA

Bučko narežite na majhne kockice, češnjevce pa na četrtine.

Avokado, baziliko (nekaj je prihranite za okras), čebulico, česen, sok limete, malo soli in popra zmiksajte v gosto omako. Dodajte še dve žlici olja in še enkrat zmiksajte. Poskusite in dodelajte, če je potrebno. Omaka mora biti v tem koraku že popolna, saj je kasneje ne boste več popravljali. Če ni dovolj slana, dodajte še malo soli, če je premalo kisla, pa dodajte še malo limetinega soka.

Špagete skuhajte v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži.

Bučkine kocke na hitro – le približno dve minuti – skupaj z malo soli in popra prepražite na segreti žlici olja. Bučke naj se le zmehčajo, ni jih treba dolgo pražiti. Bolj bodo sočne, boljše bo.

Skuhane špagete odcedite - nikar jih ne spirajte! - in previdno, a temeljito zmešajte z avokadovo omako. Dodajte še zmehčane bučke in češnjeve paradižnike in še enkrat nežno premešajte.

Špagete servirajte na krožnik, dodatno okrasite še z nekaj češnjevci in po želji še s parmezanom in takoj postrezite.