Sladki krompir je čudovita škrobnata zelenjava, ki pa ne pripada isti botanični skupini kot navaden krompir. Domovina sladkega krompirja sta južna in srednja Amerika, kjer ga ljudje v svoji prehrani uporabljajo že 4500 let!

Sladki krompir je izredno zdrav, saj vsebuje ogromno prehranskih vlaknin, vitamine B6, C in D ter železo in magnezij. Sladki krompir je odličen v boju proti stresu, podpira delovanje imunskega sistema, krepi živčni sistem in skrbi za srce, kri, kosti in mišice. Ker vsebuje nizki glikemični indeks, je primeren tudi za diabetike.

Uporaba sladkega krompirja v kuhinji je zelo raznolika. Uporabi se kuhan v juhah, curryjih in čilijih, pečenega lahko postrežete na solati ali pa pripravite pomfri iz sladkega krompirja. Krompir narežite na rezinice, ga prelijte z olivnim oljem ter ga začinite (poper, kajenski poper, cimet ...) ter prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko. Rezinice pecite približno pol ure v pečici, ogreti na 200°C, vmes jih enkrat previdno premešajte. Pečen pomfri iz sladkega krompirja potem še posolite in postrezite kot prilogo ali pa kot lahek samostojen obrok.

Sladek krompir omogoča resnično raznoliko pripravo, zato ga le kupite in pripravite. Začnite kar z današnjih receptom - navdušeni boste.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

- 1 gomolj sladkega krompirja

- 1 večja rdeča paprika

- 1 šopek špargljev

- 3 šalotke

- 2 stroka česna

- 1 (rdeč) feferon (neobvezno)

- 1 cm velik kos svežega ingverja

- 1 pločevinka kokosovega mleka (4 dcl)

- 2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)

- 2 žlici praženih in soljenih arašidov

- 1 šopek svežega peteršilja

- 180 g riža

- sol

- poper

- olje

PRIPRAVA

Riž skuhajte v 540 g (3x več, kot je riža) vrele soljene vode. Ko voda zavre jo posolite, vanjo stresite riž, premešajte in pokrijte s pokrovko in pustite, da se skuha.

Na segretem olju na hitro (približno dve minuti) prepražite in zmehčajte 2 narezani šalotki, narezan feferon, polovico paprike in na lističe narezan česen. Vse posolite in popoprajte ter premešajte. Vso prepraženo in zmehčano zelenjavo prenesite v mešalnik, dodajte ingver in vse spasirajte v domačo čili pasto. Če mešalnik melje v prazno, je zelenjava premalo prepražena ali pa morate dodati kakšno žlico vode.

Na isti ponvi – ni je treba umivati – na segretem olju prepražite na rezance narezano šalotko, na rezinice narezano papriko in centimetrske kose špargljev (razen vršičkov).

Ko se zelenjava popeče, dodajte na kocke narezan sladek krompir in prej narejeno čili pasto.

Premešajte, dolijte kokosovo mleko (najbrž bo kokosovo mleko na vrhu strjeno – brez skrbi, to je normalno; zgoraj narejeno strjeno “maslo” in kokosovo mleko kar pogumno zlijte k zelenjavi) in zelenjavno osnovo, dodajte špargljeve vršičke in kuhajte približno 10-15 minut, da se krompir zmehča, omaka pa postane kremasta. Posolite in popoprajte ter poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Arašide in peteršilj grobo sesekljajte.

Na krožnik servirajte riž, prelijte z omako in potresite z peteršiljevimi arašidi ter postrezite.