Z makadamskega parkirišča ob Celovški cesti so se avtomobili že umaknili gradbenim strojem, in ko bodo ti končali gradbena dela, bo zemljišče, ki je v lasti ljubljanske mestne občine, namesto stoječi pločevini namenjeno predvsem kolesarjem. Na ljubljanski mestni občini so se namreč odločili, da majhno šišensko divje parkirišče spremenijo v javni park, delavci pa so preobrazbo te do zdaj degradirane površine že začeli. Pod taktirko ekipe Fun Tracks, ki združuje člane Alliance ASE in MTBeasy ter strokovnjake s področja gradbeništva, geodezije in arhitekture, tako na območju, ujetem med tamkajšnji priljubljeni lokal Lepa žoga na eni in tivolski park na drugi strani, urejajo javni park s posebnim grbinastim poligonom, ki bo namenjen predvsem ljubiteljem zabave in rekreacije na dveh kolesih.

Od najmlajših do upokojencev

»Park bo urejen kot travnata površina, kjer bo grbinasti poligon, namenjen za igro in trening spretnostnih veščin za kolo, skiro, rolko, rolerje, kotalke in poganjalčke,« je nastajajoči pumptrack poligon ob glavni šišenski mestni vpadnici opisal Andrej Žigon iz Fun Tracksa.

Pumptrack poligon je kolesarski poligon, sestavljen iz zaobljenih grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto. Razgibanost terena omogoča pestro, a varno kolesarsko izkušnjo, zagotavljajo snovalci tovrstnih poligonov, na katerih kolesarji ne uporabljajo poganjanja, temveč se gibajo s premikanjem telesa navzgor in navzdol, prav tovrsten način vožnje pa pumptrack poligone ločuje od preostalih objektov in stez, namenjenih kolesarjenju. »Grbinasti poligoni so načeloma namenjeni zelo širokemu spektru uporabnikov, od najmlajših na poganjalčkih do upokojencev. V prvi vrsti so takšni poligoni sicer urejeni za otroke in mladino, saj uporaba pozitivno vpliva na razvoj gibalnih veščin, koordinacije in ravnotežja pri najmlajših,« ob tem pojasnjuje Žigon, ki je z ekipo s postavitvijo pumptrack poligonov že razveselil kolesarsko skupnost med drugim tudi v Izoli, Kamniku, Sevnici, Kranju in Šenčurju.

Kolopark s popravljalnico koles

V sklopu Koloparka, kot se bo imenovalo novo šišensko pumptrack igrišče, pa ne bo zaživel le kolesarski poligon, temveč bodo obiskovalcem na voljo še nova stojala za kolesa in klopi za posedanje v parku, zasadili pa bodo tudi nova drevesa, uredili razsvetljavo in postavili samopopravljalnico koles. Uporaba parka bo brezplačna, uporabniki pa si bodo za vožnjo po poligonu morali nadeti zaščitno čelado in upoštevati navodila uporabe.

Celoten park bo tako obsegal nekaj več kot 900 kvadratnih metrov, od tega jih bo asfaltna površina poligona zasedla 140. Grbinasti poligon bo sestavljen iz sedmih zavojev z nagibom in dvaindvajsetih valov. S tem bo, pojasnjuje Žigon, prvi ljubljanski pumptrack poligon hkrati tudi prvi večji asfaltni grbinasti poligon v Sloveniji. »Končan bo sredi septembra,« še ob tem napoveduje sogovornik.