V Sloveniji smo zabeležili drugi primer okužbe z virusom zika. »Obolela oseba se je okužila v Srednji Ameriki, klinični simptomi pa so se začeli in izzveneli še pred vrnitvijo v Slovenijo. Obolela oseba ne predstavlja tveganja za javno zdravje,« so sporočili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Zaradi pogostejšega potovanja na območja Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja, kjer se že več mesecev soočajo z virusom Zika, lahko v prihodnjih dveh mesecih pričakujemo več vnesenih primerov okužb z virusom zika. Epidemija okužb je najobsežnejša v Braziliji, kjer bodo avgusta olimpijske igre. Ker bodo na ta dogodek odpotovali tudi slovenski potniki, na NIJZ svetujejo preventivno ravnanje in primerno zaščito.

Potnikom, ki potujejo v države, kjer je epidemija virusa zika, svetujejo, naj se natančno pozanimajo o stanju v državi. Nosečnicam in ženskam, ki načrtujejo nosečnost, odsvetujejo obisk olimpijskih in paraolimpijskih iger in območij z epidemijo Zika virusa. Priporočajo, da moški po povratku z območij, kjer je prisoten virus zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega ploda dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti. Priporočajo, da se moški po vrnitvi z območij, kjer je prisoten virus Zika, izogibajo spolnim odnosom brez kondoma dva meseca tudi v primeru, če partnerica ni noseča.

Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: z obleko, repelenti in zaščitnimi mrežami (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov - z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot so vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini obolelih lahek, težave z zdravjem običajno izvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Okužba z virusom zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija).

Več priporočil za obiskovalce olimpijskih iger je na voljo na spletni strani NIJZ.